Гневни варненци блокираха натоварен път заради разкопани улици

Хиляди жители на града са заложници на ВиК-проект с краен срок 2026 г., кметът инициира среща между гражданите, водното дружество и изпълнителя   

Жители на кв. „Пчелина“ във Варна блокираха сутринта една от големите входно-изходни артерии в града, където се образува голямо задръстване. Хората се вдигнаха на пореден протест, тъй като близо 2 г. газят в кал, улиците често са непроходими, няма нормален градски транспорт и дори линейки трудно стигат до домовете им при нужда. Причината е реализацията на големия европроект на ВиК, от чието недобро изпълнение страдат хиляди жители на града. Ангажираната със строителните работи в района фирма „Инжстрой“ бе дала обещание да приключи работата си до 6 септември, но това не се случи и затова хората блокираха натоварената ул. „Прилеп“.

На протеста дойде кметът Благомир Коцев. Той обясни, че договорът с ВиК е подписан от бившата администрация, която е дала всички права на водното дружество да контролира работата на изпълнителите, като санкции за неспазени срокове не са предвидени. Така разкопаните улици в редица квартали на града могат да останат невъзстановени до финала на проекта през 2026 г. Въпреки ежеседмичните срещи между общината, ВиК и изпълнителите, графиците хронично се бавят, а обещаните информационни табели по райони липсват. Кметът не отхвърли обвиненията на протестиращите, че градът е станал заложник на строителни фирми.

Той обяви, че във вторник от 18 часа кани на съвместна среща жителите на „Пчелина“ и ръководствата на ВиК и „Инжстрой“, които не дойдоха на пътната блокада. В пост във фейсбук Коцев ги упрекна, че при възникнал проблем бягат от отговорност. „Заварени-незаварени, обектите трябва да се оправят. С бягане проблемите не се решават. Този проект на ВиК от 2 години превръща живота на хората в ад. Това не може да продължи. Искам да видя темпо и качество“, написа кметът.

Той подчерта, че с фирмата е договорено незабавно да оправи участък от около 30 метра по ул. „Васил Делов“, за да се осигури обходно трасе, а в понеделник да започне асфалтиране на разкопаните части от ул. „Патриарх Максим“ с осигуряване на временна организация на движението. Във вторник хората от района ще могат лично да удостоверят дали това обещание на фирмата е изпълнени и до попитат как се върши работата по проекта, посочи Благомир Коцев.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони