Говорим с ЕС за до 38 стотинки на минута от догодина

Снимка: Архив

Евродепутатите сложиха таван на цените на обажданията в рамките на ЕС, след като днес приеха пакета за телекомите, който освен това улеснява достъпа до мрежите от пето поколение и създава съобщителна система за извънредни ситуации, съобщиха от представителството на ЕП у нас.

След отпадането на роуминга през миналата година стана значително по-лесно да поддържаме връзка с близки и приятели и на път, но все още цените за обаждания до номера от други държави в ЕС са високи. Новото законодателство ограничава цената на обажданията до други от ЕС на 19 цента, и на 6 цента за текстови съобщения (SMS) от 15 май 2019 г.

Правилата също така защитават по-добре потребителите на смартфони, включително потребителите на уеб базирани услуги (Skype, WhatsApp и др.) и укрепват изискванията за сигурност и за криптиране. Въвежда се правото за запазване на телефонен номер за един месец след прекратяването на договор, както и правото за възстановяване на неизползван предплатен кредит при прекратяване на договор, както и обезщетение в случай на забавяне или злоупотреба с прехвърлянето му.

По отношение на 5G мрежите целта е към 2020 г. във всяка страна от евросъюза да има поне един град, където функционира такава инфраструктура.

През следващите няколко години трябва да заработи и система за известяване на гражданите за аварийни ситуации чрез SMS или мобилно приложение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа