Говорителят на гръцкото посолство у нас: Не е ясен броят на изчезналите след пожарите

Към момента няма официални данни за умишлен палеж, коментира Мария Тирополи

Още има хора в неизвестност, за момента няма официален брой на изчезналите след пожарите в Гърция, каза говорителят на посолството на Гърция в България Мария Тирополи, предаде БНТ.

Тя отбеляза, че спасителните операции напредват бавно, понеже има много изгорели или горящи къщи, гръцките служби правят претърсване една по една.

Към момента няма официални данни за умишлен палеж, трябва да се направи разследване, можем да кажем, че в понеделник много от огнищата на пожарите започнаха едновременно, открои Тирополи.

Огнищата бяха над 14 в източната част на Атика, не може да се каже нищо предварително, чакаме мнението на официалните власти, добави тя.

"Унищожени са над 2000 къщи, министерствата заедно с органите на местното самоуправление и доброволчески отряди си сътрудничат, за да предложат на пострадалите подслон, храна и вода. Освен това гръцкото правителство одобри извънредна помощ от 20 милиона евро и данъчни облекчения за пострадалите, всички публични служби събират дарения и стоки от първа необходимост. Това, което ни вълнува, че хората незабавно се отзоваха кой с каквото може.

Веднага бяха изразени съчувствие и подкрепа от европейските държави, Италия предложи два специализирани самолета, Испания и Румъния също са в готовност. Кипър също изпрати огнеборци и техника в западната част на Атика. Съседните държави също изразиха готовност - Турция, Израел и Македония, коментира говорителят на посолството на Гърция в България", каза Тирополи.

Тя изрази голяма благодарност и на България за оказаната незабавна помощ.

Тирополи открои, че в засегнатия от пожарите район летуват предимно гърци, няма много чуждестранни туристи. В момента в този район е необитаем, във всички останали райони инфраструктурата и всички услуги работят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа