Година затвор за млад шофьор, убил учителка

Снимка: Трафикнюз.бг
Подсъдимият Веселин Тачев(вдясно) и неговият адвокат Константин Давчев, който пледираше присъдата да е условна.

Пловдивският окръжен съд постанови ефективно наказание

Приети са много смекчаващи вината обстоятелства 

Синът на жертвата: Майка ме научи да различавам справедливост от отмъщение

“Всичко се случи за секунда и не можах да реагирам. Аз познавам госпожа Петрова, 7 години учих в нейното училище и много съжалявам. Моля съда за снизходителност”. Това заяви днес в последната си дума пред Пловдивския окръжен съд Веселин Тачев, който на 12 януари 2023 г. блъсна с автомобил 52-годишната Милена Петрова, преподавател и заместник директор на пловдивското средно училище “Цар Симеон Велики”. Жената получи тежки наранявания и почина след седмица в кома в болница.
Съдът постанови ефективна присъда от 1 година затвор за младежа, 4 години лишаване от шофьорска книжка и да плати около 5000 лева разноски по делото.

Катастрофата станала по тъмно рано сутринта, когато учителката отивала на работа и пресичала булевард “Марица-юг”. Валял дъжд и настилката била мокра. Тачев, тогава 18-годишен, имал книжка само 1-2 месеца. Карал с 53 км/ч - съвсем малко над разрешената скорост от 50 км/ч. Видял пешеходката, но не успял да натисне навреме спирачките и да избегне сблъсъкът. След удара спрял, издърпал жената на тротоара, опитвал се да ѝ окаже първа помощ.

За произнасяне на сравнително ниската присъда решаващи се оказаха множество смекчаващи вината обстоятелства, които бяха приети и от прокуратурата и от частното обвинение. Тачев е съвсем млад, с чисто съдебно минало, работи, оказал е помощ на пострадалата веднага след инцидента и е съдействал в целия ход на процеса. Освен това признава напълно вината си и се разкайва за случилото се. Няма доказателства, че се е занимавал с телефона си или с нещо друго си е отвличал вниманието, докато е карал. Причината за забавената му реакция очевидно е в недостатъчния му опит зад волана.

“Днес се открива учебната година, а майка ми беше преподавателка повече от 2 десетилетия и беше отдадена на семейството и колегите си. Господинът отне човешки живот, не казвам, че е умишлено или целенасочено, но е факт. Като учител по философия майка ми ме е научила от малък да правя разлика между справедливост и отмъщение. Аз не искам отмъщение, а само справедливост”, каза опечаленият син Георги Петров. Той поясни, че е искал ефективна присъда и тя е налице, то тепърва ще се съветва с адвоката си дали да обжалват нейния размер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право