Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Два кораба горят в Керченския проток (ВИДЕО)

Големите земеподобни планети са приспособени за по-дълъг живот

Венера в ултравиолетовия диапазон, заснета от апарата Пионер. Снимка: Уикипедия

Американски и британски учени създадоха компютърен модел, за да разберат до каква степен се различават температурните режими на земеподобни планети в обитаемата зона, съобщи Лайф.

Оказа се, че колкото по-голяма е планетата, толкова по-дълго може да продължи животът на нея. Докато на Земята животът ще престане да съществува след най-много 1,35 милиарда години, на орбитираща около червено джудже голяма екзопланета може да просъществува над 60 милиарда години.

Учените са преценили температурния режим за скалисти планети, които са с между наполовина по-малък и 2 пъти по-голям радиус от земния. Те изяснили, че колкото по-голяма е планетата, толкова по-дълго се задържа вътрешната топлина от разпада на радиоактивни елементи в ядрото й. Топлината е недостатъчна, за да загрее повърхността й, но е достатъчна, за да поддържа вулканичната активност, която постоянно доставя въглероден газ в атмосферата й. Там този важен парников газ поддържа сравнително висока температура. Колкото по-голяма е планетата, толкова по-силен е парниковият ефект.

Обусловената от тези фактори разлика може да е значителна. На планети в обитаемата зона, които са с между наполовина по-малък и 2 пъти по-голям радиус от земния и са в условия, съответстващи на тези в ранната Слънчевата система, разликите в средните температури ще са от порядъка на 20 градуса Целзий.

Различните размери на планетите ще имат значение за обитаемостта им не само в ранните етапи от съществуването им. Колкото по-голяма е планетата, толкова по-дълго ще може да съществува живот на нея. Причината за това е, че със стареенето на звездата светимостта й се увеличава. Тя влияе върху въглеродния цикъл – колкото по-гореща е планетата, толкова по-бързо скали на повърхността й влизат в реакция с въглеродния газ в атмосферата й. На Земята това ще завърши зле – след 830 милиона години ще остане толкова малко въглероден диоксид, че всички дървета ще загинат. Част от тревистите растения ще надживеят за известно време дърветата, защото могат да живеят при наличие на малко количество въглероден диоксид, но 1,35 милиона години по-късно също ще загинат. След това ще измрат животните и хората.

На по-големите планети обаче всичко ще е по-различно. Там топлите недра ще поддържат по-голямо количество въглероден диоксид в атмосферата. Дърветата ще просъщестуват със 140 милиона години по-дълго, отколкото на нашата планета, а висшите растения – с 40 милиона години по-дълго.

Изследването за пръв път взема под внимание влиянието на размерите на планета върху съдържанието на въглеродния диоксид в атмосферата й. В резултат за пръв път бе констатирано, че средните температури на редица екзопланети, за които се смяташе, че са непригодни за живот, всъщност може да са близки до земните. Резултатите от изследването са публикувани в Astrobiology.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.