Борисов: Писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия да подкрепят усилията ни за справедливи мерки по пакета “Мобилност”

Пука им на циганите, че сме профукали 1 милиард за тях Красимир Каракачанов организира кръгла маса за циганизацията на България

Продават хижа и хотел на ВМЗ-Сопот Към един от имотите има планинско пасище от 1,1 млн. кв.м

НАП проверява сделките на „Артекс“ (обзор) Антикорупционната комисия изисква документи от фирмата за 4 години назад

Вижте евтиния апартамент от „Артекс“ на зам.-министъра на енергетиката Красимир Първанов

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 27 март 2019

Укрепването на свлачището по пътя Смолян – Мадан започва до лятото

700 превозвачи блокират Страсбург Шествие ще затвори и центъра на София

Рекорден ръст на потребителските заеми Спестяванията на гражданите в банките нараснаха с 4 млрд. лв.

Бисер Лазов, основен свидетел по делото “КТБ”: Цветан Василев плащаше на Иван Костов и дъщеря му (обзор) Банкерът беглец давал по 25 000 лв. на месец на бившия премиер до фалита през 2014 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 27 март 2019

Макрон продаде на Китай 300 „Еърбъс“-а

Стартира седмият сезон на „Футбол за приятелство“ Началото бе дадено от Газпром, официален спонсор на Шампионска лига

Тестват системата за електронни винетки в продължение на три дни

Калоян Паргов: Темата за дължимите обезщетения на тракийските българи продължава да е актуална

Големите фирми и София плащат 68% от данъците Бизнесът с печалба от 20 млрд. лв. само за година

333 млрд. лв. са приходите на компаниите

Големите компании заедно с гражданите и бизнесът в София плащат 68% от всички данъци в страната. Това става ясно от отчета на НАП за дейността й през миналата година. Общият размер на приходите, събрани от НАП през 2017 г. е 19,176 млрд. лв., което е ръст с 1,535 млрд. лв. (8,7%). 35,8% от тези данъци са събрани от Териториалната дирекция на НАП в София. А 31,9% са осигурени от ТД “Големи данъкоплатци и осигурители”. Тази дирекция на НАП обслужва големите фирми, които имат приходи над 3 млн. лв. или възстановен ДДС над 2 млн. лв., както и всички банки, застрахователи, пенсионни фондове и здравноосигурителни дружества.

Финансовите резултати на бизнеса сериозно се подобряват. Общият размер на декларираната облагаема печалба на фирмите за финансовата 2016 г. е 20,27 млрд. лв., което е увеличение с 1,039 млрд. лв. (5,4%). Същевременно и резултатите на фирмите, които имат финансови проблеми и декларират загуба от дейността си, също се подобряват. Общият размер на декларираната загуба от компаниите в страната е 5,925 млрд. лв. като намалява с 355 млн. лв. (5,7%). Общият размер на приходите на фирмите в страната е нараснал с 5 млрд. лв. до 333 млрд. лв.

Любопитно е, че най-големи печалби са обявили предприятията от преработващата промишленост – общо 4,547 млрд. лв. На второ място с печалба от 4,44 млрд. лв. са фирмите от сектора търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети. На трето място остават фирмите от сектора финансови и застрахователни дейности с печалба от 2,468 млрд. лв. Много високи печалби са обявили и компаниите от секторите “Професионални дейности и научни изследвания” (1,432 млрд. лв.), “Транспорт, складиране и пощи” (1,272 млрд. лв.), “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти, далекосъобщения” (1,086 млрд. лв.) и “Строителство” (1,027 млрд. лв.). Оказва се, че IT секторът и телекомуникациите правят печалба почти колкото строителните фирми. Но между двата сектора има сериозна разлика. През 2016 г. печалбата в строителството намалява с 28%, докато в IT и комуникациите нараства с 12,6%. Освен това доста компании в строителството имат финансови проблеми и са обявили обща загуба от 636 млн. лв. Докато в IT и комуникациите са обявени загуби само за 229 млн. лв.

 

Данни

Банките внесоха 222 млн. в хазната

Банките са платили корпоративен данък в размер на 222,2 млн. лв. през 2017 г., пише в отчета за дейността на НАП. Това е ръст с 47,2 млн. лв. (27%) спрямо 2016 г. Печалбата на банковата система след плащане на данъци през 2016 г. е рекордните 1,262 млрд. лв., което е с 364 млн. лв. повече от предходната година.

Големи раздвижвания има в туризма. Печалбата на фирмите от сектор “Хотелиерство и ресторантьорство” е нараснала с 27% до 402 млн. лв. В същото време други компании от същия сектор са обявили загуба от 324 млн. лв., което е ръст от 64%. Оказва се, че в сектора има големи различия – докато едни хотели и ресторанти трупат печалби, други затъват още по-дълбоко.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.