Голяма драма за първата дама

Влиянието на популярната култура с американска ДНК върху българското общество е огромно и силно като тиранозавър рекс. В тукашната политическа и медийна фауна отново изплува вълнението около неофициалната титла „първа дама“. Интересът към съпругата на новоизбрания с огромно мнозинство президент на България Румен Радев е почти притеснително всеобхватен. Тя се казва Десислава Генчева, слуша хевиметъл и часове след лавината от публично любопитство към нея реши да ограничи открития достъп на потребители на интернет до своята лична страница в социалната мрежа фейсбук, като по този начин допълнително изостри обществената чувствителност.

Виртуалното пространство вибрира от коментари за нея, нейни изказвания и предполагаеми предпочитания, обсъжданията варират от нормални разговори до абсурдно хиперболизирани обобщения и оценки. Медиите наситиха професионалните си пространства за информация с материали, в които сравняват Десислава Генчева и Мелания Тръмп, която пък ще бъде първият професионален супермодел в ролята на първа дама на САЩ.

Съвпадането на български и американски президентски избори очаквано се оказа извънредно богата хранителна среда за всякакви паралели, алюзии, препратки, мостове и прочее публицистична плява. Е, не всичко е плява, разбира се. Но се прекалява.

Материалите, които пласират Десислава Генчева и Мелания Тръмп в общо информационно-коментарно пространство, свидетелстват за силната фиксация на българските медии върху детайлите от американския политически пейзаж.

Пригответе се за още много новини и анализи по темата за първата дама. Самата Мелания Тръмп е страшно интересна и атрактивна обществена фигура и със сигурност ще насочи дори повече внимание към себе си от нормалното за съпруга на американски президент.

Но откъде идва титлата „първа дама“, оригинално изписвана на английски език като First lady? Думата lady произлиза от англосаксонски и староанглийски, а целият термин е изобретен в САЩ. Първата „първа дама“ е Марта Вашингтон, съпругата на първия американски президент Джордж Вашингтон. Названието е използвано в печатно издание през 1938 г.

Някои исторически изследователи посочват, че тази титла има доста по-дълбоки корени и води началото си от Древен Рим. Когато Гай Октавий става първият император на Римската империя, той не желаел да бъде наричан цар или диктатор и решава да приеме по-скромно звучащата титла princeps civitatis - „първият гражданин“, а жена му станала „първа дама“.

Още един политически термин, който навлиза в масова употреба у нас, има корени в римско време - „инавгурация“, изписван още и като „инаугурация“, „иногурация“ и „инагурация“. Думата се използва при встъпване в длъжност и е утвърдена отдавна в американския политически жаргон. А оттам се пренася и в местното говорене. Някои казват, че такива неологизми превземат все повече територии от българския език с твърде силно ускорение. Това се случва и с още един политически термин, страшно популярен от Клинтъновите години - „импийчмънт“. Звучна, почти музикална дума, използвана за процедурата по подвеждане под отговорност и премахване от власт на лице, което заема висша длъжност.

Проблемът е, че невинаги такива неологизми се наместват в езика ни органично, а по-скоро сякаш се нарушава еволюционният процес на логоса. Така се създава впечатление за натрапчиво имитационно говорене. Наречете го кофти копипейст. Каква е следващата стъпка - „Дондуков“ 2 става „Българският Бял дом“?

Острото вманиачаване по думички като „първа дама“, „иногурация“, „импийчмънт“ и прочее политжаргон от Вашингтон често издава наличието на провинциални комплекси с размерите на Тръмп тауър в Ню Йорк.

Мелания - материализирана мигрантска мечта

Мелания Тръмп е родена в Словения и на 20 януари догодина официално ще бъде новата „първа дама“ на САЩ. Тя ще стане първата имигрантка, която влиза в Белия дом като законна съпруга на американски президент, и втората „първа дама“, родена извън пределите на САЩ, след Луиза Адамс, която е била спътница в живота на шестия президент на САЩ Джон Куинси Адамс.

Може да се каже, че животът на бившия модел Мелания днес е материализирана мигрантска мечта. Тя, разбира се, е влязла в страната легално и не е част от милионите незаконно пребиваващи в САЩ хора, които Тръмп смята да депортира.

Коментари

Задължително поле