Голям антираситски протест се провежда в Лондон

Голям антираситски протест се провежда в британската столица Лондон по повод на смъртта на Джордж Флойд в Америка.

Властите предупредиха хората да не излизат на протеста заради социалното дистанциране, но много от събралите се хора казаха, че смятат проблема с расизма за не по-малко важен от пандемията с коронавируса, предаде БНР.

Неприятното време – в Лондон е студено, ветровито и превалява – не попречи на хиляди хора да излязат в центъра на столицата.

Мнозинството от хората бяха с маски и ръкавици и се опитваха да спазват 2-та метра дистанция, но това не се получи, особено на площада пред парламента, където по принцип бе планиран протеста. 

Още снощи министърът на здравеопазването Мат Ханкок предупреди хората да не ходят на демонстрацията.

Днес лично министърът на вътрешните работи Прити Пател заяви, че напълно разбира каузата, но призова гражданите да спазват карантината в условията на пандемия.

От лондонската полиция заявиха, че на практика протестът е „незаконен“, но оставиха демонстрантите напълно свободни и не затвориха улици, за да не се създават допълнително условия за струпване на повече хора на едно място.

Протестиращите издигнаха много лозунги и скандирания. На един от плакатите бе написано: „Има вирус по-опасен от Covid-19 и той се нарича расизъм“.

Коментари

Задължително поле