Горивата у нас минаха два лева

Горивата у нас в края на март са поскъпнали с 10 и 11 стотинки до средно 2,06 лева спрямо февруари.

За месец са поскъпнали с 10 и 11 стотинки

В Северозапада зареждат с 2 стотинки повече за литър

Блокажа на Суецкия канал вдигнал цената на черното злато с 6%

Горивата у нас минаха два лева в края на март и на месечна база са поскъпнали с 10 и 11 стотинки до средно 2,06 лева за литър бензин А95, съответно същата е цената и за литър дизел. Това показват данни на специализираната платформа fuelo.net.

Според експертите не само пандемията оказва влияние върху цените на горивата в световен мащаб. Негативен ефект е оказал и контейнерът Ever Given, който преди два дни заседна в Суецкия канал и блокира целия морски трафик в критично важната точка между Средиземно и Червено море и между Индийския и Атлантическия океан. Блокирането на морския трафик доведе до повишаване на цената на нефта по борсите, като още в първия ден цената на черното злато се повиши с около 6%.

Поскъпването на горивата у нас започна края на януари, когато и двата вида гориво - бензин и дизел се търгуваха за средно 1,80 лева за литър у нас. На тримесечна база най-масовият бензин А95, както и нафтата, са поскъпнали с цели 24 стотинки.

Шуменци продължават да зареждат автомобилите си с най-евтиното гориво в страната, показва класацията на цените на горива по области през март. Най-достъпната цена на бензин и дизел се задържа вече месец в Североизточна България. Там и двата вида гориво се продават средно по 2,02 (за бензин А95) и 2 лв. (за литър нафта). Отново градът го следват В. Търново. и Пловдив.

В Северозапада, от близо година, зареждат с 2 стотинки повече за литър в сравнение с цените на бензиностанциите в страната. В Монтана например зареждат най-скъпите бензин и дизел - с 2 и 1 стотинки за литър повече. В сравнение с шуменци, монтанчани зареждат с до 8 стотинки на литър по-скъпи горива.

Същата е ситуацията и в Разград и Видин, където надценките са по 1 стотинка над средните цени на горивата за страната. Столицата е традиционно в челната десетка, като е била както на пето, така и на трето място през последната година, а този месец заема седма позиция. Класацията показва, че столичани зареждат горива средно с до 4 стотинки под средната стойност за страната.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Иван Христов

    В северозападналия край зареждаме не с 2ст,а с 30ст по скъпо.И не само горива.

Още от Вашите пари