Градската галерия в Пловдив представя най-добрите образци на турската карикатура

От залите на Градска художествена галерия в Пловдив стартира осмото издание на Фестивала на усмивките, организиран от фондация "Имеон - Балкани".

Нейните представители Юлия Борчева и Анатоли Станкулов заедно с директора на ГХГ-Пловдив Касимир Линков откриха изложбата "Големите майстори на турската карикатура" - впечатляваща колекция от хумористични и сатирични творби, създавани от началото на 20-и век до наши дни. Темите, интерпретирани от авторите, засягат световната политика и тероризма, опазването на околната среда, общохуманни въпроси, недъзите на човешката природа.

За откриването на изложбата пристигнаха 8 известни карикатуристи от южната ни съседка, водени от председателя на Асоциацията на турските карикатуристи Метин Пекер. Всички те ще участват и във Форума на Балканската карикатура в Регионален етнографски музей - Пловдив. Сред официалните гости при откриването на изложбата бе Мехмет Уфук Саглам, вицеконсул в посолството на Турция у нас. Карикатурите могат да се видят до 11 юни на втория етаж в Залите за временни експозиции на Главната улица "Княз Александър Първи" 15.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства