Градушки удрят Западна и Централна България

Каква ще е големината на ледените късове специалистите могат да определят около час преди самото явление.

Температурите падат с 5-7 градуса, идат бури

Борим стихиите по грузински модел

Студена вълна носи силни гръмотевични бури в части от Западна и Централна България от утре. Във вторник и сряда ще има условия за градушки, съобщи пред “Труд” метеорологът Петър Янков. Според прогнозата промяната на времето е започнала още вчера, като се очаква в средата на седмицата температурите като амплитуда да са паднали с 5-7 градуса.
“Започна постепенно понижение на температурите. В началото на седмицата ще бъдат между 26-30 градуса, средата ще са около 26-27 в традиционно най-топлите места. Ще се понижат 5-7 градуса по амплитуда, тъй като със студената вълна, ще има и валежи, които ще обхванат главно Западна и Централна България. Най-хладно ще е в четвъртък, когато ще спират валежите”, обясни Янков.

По думите му необичайното предстои до средата на тази седмица - засилени условия за валежи и гръмотевични бури. Най-голяма вероятност за градушки има за северозападните и централните райони. “Агенцията с борда с градушки ще има много работа. На Балканите тези явления приличат на планинските явления в Грузия. Неслучайно борбата с тези облаци е по грузинска методика с ракети”, уточни метеорологът.

Необичайно горещото и задушно време от петък се е дължало на голямата влага и в същото време запрашеност на въздуха, обясни още Янков и успокои, че не се очаква втора такава вълна. От петък все пак ще започне по-дълъг период на затопляне - отново температурите ще стигат между 30-35.

Следващият период с повече валежи ще е 25-29 май, като ще вали главно в Западна България.

Тази седмица ще има и повишена геомагнитност, но бури на Балканите няма да има, успокои Янков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето