Грешките на Байдън в Афганистан

Сурови оценки на западната преса

Равносметката: Над 20 000 ранени и над 2300 убити

Байдън уверяваше американците, че „вероятността талибаните да завземат всичко и да притежават цялата страна, е малко вероятна“. Това, което направи тази прогноза смешна, беше, че неговите собствени генерали му казваха, че в афганистанската армия има много малко надеждни части, които могат да устоят на талибаните.

През април Байдън заяви: „Няма да правим прибързано излизане. Ще го направим отговорно, умишлено и безопасно“. А сега какво би казал, Джо?

И пресата е изненадващо сурова към Байдън. Заглавието от New York Times: „Свободното падане в Афганистан“. Заглавието от The Guardian: „Афганистан ще се разглежда като поражението на Джо Байдън. И то може да се върне, за да го преследва“. Това е зашеметяващ провал за Запада и истински срам за Байдън. Това е травматичен обрат за американските ветерани, жертвали се в Афганистан през последните 20 години, с над 20 000 ранени, пострадали в операциите и над 2300 убити военнослужещи.

Райън Крокър, посланик на САЩ в Афганистан по времето на президента Обама, каза миналия уикенд в предаването „Тази седмица“ на ABC: „Мисля, че това вече е неизличимо петно върху неговото президентство“.

Ричард Фонтейн, ръководител на Центъра за нова американска сигурност и бивш съветник по външната политика на сенатора Джон Маккейн, каза пред Axios: „Прави впечатление, че след като имаха 20 години, за да обмислят, САЩ изтеглиха своите сили без никакъв план за произтичащите последствия от това отстъпление.

„Тъй като по-голямата част от американските войски си тръгнаха, нямаше никакъв план как да се осигури достъп до регионалните бази за контрагентите, които поддържат афганистанската армия, за обучението на тази армия след заминаването на САЩ, за евакуацията на преводачите и помощниците“, добави Фонтейн.

Няма начин да сложите червило на това прасе, нито начин да подсладите горчивото лекарство. Байдън не може и не трябва да приема цялата вина за този провал, но той може да признае това, което би могъл да контролира - а то е окончателното излизане.

Очаквано, вместо да поеме отговорност за начина, по който Америка напуска днес Афганистан, Байдън се нахвърли срещу Доналд Тръмп. Това ли е интелигентната политика?

Със съкращения, превод за „Труд“ Павел Павлов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения