Грузия разглежда инициатива за производство на марихуана за износ

Парламентът на Грузия ще разгледа инициатива за производство на индийски коноп за износ, заяви председателят на законодателния орган на кавказката държава Ираклий Кобахидзе, предаде РИА Новости.

Миналата седмица премиерът на страната Мамука Бахтадзе съобщи, че правителството обмисля легализация на отглеждането на марихуана за медицински цели и за експорт. Той обаче подчерта, че „отглеждането на коноп ще бъде строго регламентирана“ дейност.

Според Кобахидзе законопроектът ще включва два пакета. Първият ще разглежда употребата на канабис, а вторият — производството за износ. Предвижда се парламентът да разгледа първата част от законопроекта.

Според председателя на грузинския парламент ръководеният от него орган не „бърза с разглеждането на въпроса за култивация на марихуана“. Той отбеляза, че властите ще започнат консултации по темата и с влиятелната грузинска църква, която остро се противопостави на инициативата.

По-рано конституционният съд на Грузия уважи жалбата на лидерите на опозиционната партия „Гирчи“ и отмени административните наказания за употреба на марихуана. Съдът определи употребата на лекия наркотик като „право на свободно развитие на личността“.

Коментари

Задължително поле