Групата “Белев” нагласила разрухата на Витоша

С процедурни хватки „еколозите“ спират и новия план

Зелените вкарали поправки в законите, които блокират текстове от плана за управление на Природния парк и блокират модернизация на съоръженията в ски зона „Алеко“

След като правителството одобри промените в действащия План за управление на Национален парк „Пирин“ и даде първа зелена светлина за изграждането на втори кабинков лифт, почти два милиона софиянци си зададоха единствения логичен въпрос – защо за Банско има, а за Витоша не? Отговорът се намира върху срамна страница от развитието на София и българската природа, написана лично от бившия шеф на парк „Витоша” - Тома Белев.

Параграф 22

Обновяването на старите и изграждането на нови съоръжения на Витоша е вкарано в законов параграф 22, от който няма излизане. Законът за горите, Законът за устройство на територията и точка 144 от Плана за управление на Природен парк „Витоша“ де факто са в противоречие, което препятства всякакви усилия лифтовете и пистите не просто да се разширяват, но дори да бъдат модернизирани.

Накратко казано, Законът за горите изисква статута на територията под лифтовете и пистите да бъде сменена от горски фонд в урбанизирана зона. Действащият план за управление на парк „Витоша“, забранява това действие. Следователно, за да модернизирате един стар лифт с нови стълбове и по-висок капацитет или за да построите изцяло нов лифт, законът изисква от вас дейност, която планът за управление забранява.

Има и втори капан – аналогична колизия между Закона за устройство на територията и отново плана за управление на парк „Витоша“. Подмяната на старите лифтове с нови модели или изграждането на нови лифтове изисква поставянето на нови стълбове, дори и трасетата да останат същите. Това поставяне по Закона за устройство на територията се води „ново строителство“ – а такова е забранено от плана за управление.

Обичайният заподозрян

Стара източна мъдрост гласи, че разрешаването на един проблем изисква осъзнаването, че такъв проблем изобщо съществува и анализирането на причините за неговото зараждане. За да разплетем възела „Витоша“, трябва да си отговорим кой и защо го е заплел.

Виновниците са основно сред редиците на обичайните заподозрени – чуждестранните лобисти от коалицията „За да остане природа в България“.

През 2012 година, кабинетът „Борисов 1“ се сблъсква с безпрецедентни политически протести, маскирани зад екологична фасада. Правителството не издържа на уличния натиск и допуска нерегламентирано и недемократично чуждестранните зелени лобисти да предложат законодателни промени, които парламентарното мнозинство на ГЕРБ да подкрепи и приеме. Тома Белев, чиято жена Веселина Кавръкова оглавява местното подразделение на швейцарското НПО WWF, разписва в Закона за горите, че лифтовете и ски пистите ще са единствената инфраструктура, за която ще се изисква смяна на предназначението на земята в горски територии, дори когато не става въпрос за гора, а за обезлесено място. Като бивш директор на парк „Витоша“, Белев знае перфектно, че тази измяна на закона ще създаде гореописаната колизия с Плана за управление на Витоша и ще блокира всеки опит за модернизация или изграждане на нови съоръжение в планината. Той не просто го знае – най-вероятно това е била изначалната му цел.

Тупкане на топката под предлог „идва нов план”

За разлика от вече развитите и добре работещи ски зони Банско, Пампорово и Боровец, Витоша тъне в разруха пред очите на 2 милиона софиянци, като последните задават настойчиво въпроси към местното управление. Истината за допуснатото кощунство през 2012 г., обаче, е политически нелицеприятно и партия ГЕРБ не го обявява публично като причина за безизходицата в планината. Вместо това се издига мантрата, че правителството и Столичната община чакат приемането на новия план за управление на парк „Витоша“, който да поправи грешките в стария и да даде възможност за реновация на съоръженията. Това наистина е така, но с малка подробност – краен срок за приемане на новия план за управление няма.

Предвождани от Белев, неправителствените организации на зелените и няколко общински съветници, гравитиращи около техния основен спонсор, вече три години правят всичко възможно чрез процедурни хватки, обжалвания и политически натиск да спрат приемането на новия План за управление. Целта им е създаващият параграф 22 стар план за управление да продължи да действа безсрочно, блокирайки, също така безсрочно, всяка възможност за развитие на туристическа и спортна инфраструктура в парк „Витоша”.

Днес представители на малките десните партии отново вкараха политиката в казуса „Витоша“ и зимния туризъм, като призоваха софиянци да си поискат планината обратно. На брифинга на малките партии ДСБ, Да, България и Зелените, техните хора обвиниха собственика на съоръженията за състоянието на ски зона „Алеко“. Но не казаха нищо за противоречията между двата закона и плана за управление на Природния парк.

Вместо това малките формации щели да организират започването на публична дискусия за цялостното развитие на туризма, която ще бъде поредната неефективна говорилня по темата за зимния туризъм. След брифинга на „десните“ собственикът на съоръженията „Витоша ски“ излезе с официална позиция.

„По повод дадената пресконференция от общински съветници на ДСБ и Зелените изразяваме радост от факта, че след 10-годишни разговори с тези две партии имаме обща визия за туризма във Витоша. Пред медиите, г-жа Марта Георгиева от ДСБ поиска „цялостен план за развитието на ски и други спортове, проучване на възможностите за нови писти и връзка между съществуващите без излишна сеч и премахване на морени“. Витоша ски от десет години предлага идентични стъпки за развитието на туризма в парк Витоша като сме разработили и цялостен план за създаване на ски зона „Алеко“. Той включва всичко, описано от съветник Георгиева. Проектът не е реализиран, тъй като първоначално беше блокиран в съда от зелени неправителствени организации“, написаха от „Витоша ски“.

Кой има интерес?

Принципът на ФБР „проследете парите“ е най-лесният начин да отидем още една стъпка по-далеч и да открием кой реално има интерес от разрушаването на туристическия потенциал на Витоша.

Блокиращите развитието неправителствени организации са финансирани почти изцяло от швейцарски програми – изконната родина на зимните спортове в световен мащаб.

Макар много хора да се усмихват при мисълта, че ски зона „Алеко“ може да бъде конкурент на Сейнт Мориц, Давос или Цермат, професионалистите от туристическия бранш знаят една малка тайна –ски зоната е само тайната подправка на главния готвач – малък, но незаменим елемент от цялото угощение. За платежоспособните туристи добрите ски писти са задължителен елемент от зимния туризъм, но те не идват само за това – искат още вкусна храна, приятно отношение на хората, чиста среда, интересни забавления, т. н. И именно по последните те ще изхарчат повечето си пари – а не за едната ски карта от 50 лв. на ден.

Затова и притесненията на швейцарци, австрийци, французи и италианци не касаят възможността капацитетът на нашите ски зони да надмине техните. Истинската заплаха за тях е при вдигане на качеството на услугата в българските ски зони, около тях да се изгради една мрежа от многостранно развита туристическа инфраструктура, която да подбие значително цените в Западна Европа.

Що се отнася до Витоша, това е повече от сигурно – отпуши ли се тази уникална за цяла Европа туристическа дестинация, то притокът на елитни туристи в София е гарантиран – имаме и забавленията, и вкусната храна, и интересните гледки, и неопознатата все още за западняците култура, и лъскавите заведения, и приличните хотели, и всичко останало, нужно за един високодоходен уикенд туризъм.

Разбира се, ние няма да изместим от върха западните държави, но ако ги натиснем конкурентно и ги принудим да намалят цените си дори с 5%, то към нас ще се пренасочи паричен поток от порядъка на стотици милиони евро всяка година.

Далеч по-умно, по-хитро и по-ефективно от гледна точка на западните играчи в туризма е да финансират с някой-друг милион евро или франка шепа българи, които под предлог „екология“ да лобират за блокиращи развитието ни закони и планове. За щастие на чуждите ни конкуренти и за нещастие на всички софиянци, кампанията е очевидно повече от успешна и уникалната по рода си в цяла Европа Витоша е блокирана безсрочно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи