Гръцките работници по чистотата прекратиха протеста си

Гръцките работници по чистотата, които стачкуват от две седмици, решиха да прекратят протеста си и от вчера започнаха дългото и неприятно събиране на натрупаните хиляди тонове отпадъци, гниещи на високите летни температури, съобщава електронното издание на в. "Катимерини".

На фона на опасения за общественото здраве заради натрупаните отпадъци, лидерите на синдиката на общинските работници обявиха, че прекратяват стачката. Членовете на профсъюза настояваха правителството да осигури постоянна работа на сметосъбирачите, наети с краткосрочни договори, които са изтекли или скоро ще изтекат.

Очаква се местните власти в Атина, Солун и други градове да ангажират хиляди работници по чистотата, чиито временни договори са изтекли.

Според източници на вестника вътрешното министерство днес трябва да издаде препоръка до местните власти в страната да изпълнят решение на парламента от сряда за продължаване на временните трудови договори на сметосъбирачите.

Не е известно обаче как ще реагира синдикатът на общинските работници, ако местните власти не продължат договорите на всичките 6150 работници от чистотата, чиито договори са изтекли.

Според атинските власти ще трябват поне четири дни, за да бъдат изчистени отпадъците в столицата и още няколко дни, докато улиците бъдат измити и дезинфекцирани.

Работниците са инструктирани първо да събират битовите отпадъци, които се разлагат и разнасят неприятна миризма. Другите изхвърлени неща, като стари мебели и негниещи предмети, ще бъдат оставени за по-късно.

В Солун, където има 700 работници на краткосрочни договори, чистенето започна в сряда, след като кметът Янис Бутарис заплаши, че ще наеме частна фирма. Той се надява градът да бъде почистен до края на седмицата.

Министърът на туризма Елена Кундура предупреди вчера, че ще има "грозни последици", ако ситуацията не се промени незабавно, а по-рано тази седмица представители на туристическия сектор предупредиха, че планините от отпадъци ще отблъснат чуждестранните туристи, макар че властите предвиждат рекордна година за гръцкия туризъм с 30 милиона чуждестранни гости.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа