Гръцкият външен министър: Израел не е изправен пред ефективен натиск да прекрати войната в Газа

Гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис.

Ливан лесно може да бъде зона на огромна враждебност

Израел не е изправен пред достатъчен натиск да сложи край на войната в Газа, а ескалацията в Ливан е минно поле, с което международната общност може да не успее да се справи. Това каза гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис.

Гърция беше избрана за член на Съвета за сигурност на ООН за 2025-2026 г. по-рано тази година и Атина вярва, че историческите връзки на страната с арабския свят и Израел й дават доверие да действа като мирен посредник.

„Изглежда, че няма ефективен натиск върху Израел. Ние сме приятели на Израел и сме стратегически партньори на Израел и се опитваме да бъдем толкова открити и искрени с тях“, каза Йоргос Герапетритис в интервю за Reuters в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Гърция осъди нападението от 7 октомври на ислямистките екстремисти от „Хамас” срещу Израел, но призова за спиране на наземното и въздушното нападение на Израел срещу Газа, което според палестинските власти е убило повече от 41 000 души и е сравнило с земята цели градове.

„Истината е, че в момента има непрекъсната, много силна реакция от страна на Израел“, каза той след среща с външните министри на Европейския съюз и арабските страни.

Герапетрис коментира още, че е от решаващо значение арабите и европейците да следват съвместни, а не различни инициативи, които биха могли да натежат на Израел, но че ескалацията на израелско-ливанската граница от последните няколко дни показва колективен международен провал.

„Не сме предотвратили разпространението и колкото по-разпръсната става войната, толкова по-сложна става ситуацията за разрешаване“, добави той. „Ливан лесно може да бъде зона на огромна враждебност и това е нещо, с което не можем да се справим. Това е чисто минно поле.”

От юни Гърция се опитва да убеди страните-членки в Европа да се присъединят към проект за временно пренасяне на деца, наранени и травматизирани от войната в Газа, в Европейския съюз.

Той каза, че тези преговори, заедно с логистичната координация с палестинци и израелци, продължават и се надява те скоро да дадат резултат. Той каза, че Гърция може да приеме около 500 деца от своя страна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят