Гръцкият външен министър: Лидерите на Северна Македония са във „фрапантно нарушение“ на Преспанското споразумение

Гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис.

Решението на държавното и политическо ръководство в Северна Македония да не използва „конституционното име на страната в публични изказвания в страната“ представлява „фрапантно нарушение“ на Преспанското споразумение, заяви външният министър Георгиос Герапетритис, цитира думите му електронното издание на в. Kathimerini.

„Спазването на международното право и международните споразумения е в основата на международния мир и сигурност и не включва избирателното им прилагане“, каза Герапетрис в Люксембург преди среща с колегите си от ЕС.

Коментарите му идват ден след като новият премиер на Северна Македония Християн Мицкоски определи като „срамно“ включването на наименованието „Северна“ в конституционното име на страната.

Гръцкият външен министър каза още, че Гърция застава „на страната на Кипър, който в момента е заплашван грубо и цинично“, като посочи, че „заплахата срещу държава членка, срещу нейното съществуване и суверенитет, е неприемливо действие“.

В телевизионно обръщение миналата седмица ръководителят на Хизбула Сайед Хасан Насрала заплаши Кипър за първи път, като призова кипърското правителство да не сътрудничи военно с Израел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа