Гръцкият премиер се закле като министър на външните работи

Ципрас

На церемония в Министерство на външните работи бившият външен министър Никос Кодзиас предаде министерската щафета на премиера Алексис Ципрас, заявявайки че е радостен и щастлив.

Министър Кодзиас подаде оставка преди два дни след политически сблъсък с министъра на отбраната Панос Каменос по време на Министерски съвет, където премиерът подкрепи позицията на военния министър при възникнало противоречие между двамата министри.

Очакванията, че днес по време на церемонията по предаване на министерството климатът ще бъде враждебен, се провалиха, тъй като двамата държавни мъже в речите си изказаха най-добри думи и пожелания един към друг.

Никос Кодзиас заяви, че е доволен от политическа победа на премиера Заев в Македония, като допълни още, че има готови проектозакони, с които да се разширят морските граници на Гърция в Додеканезите, за което се очаква турска реакция.

Кодзиас е смятан за един от архитектите на Преспанското споразумение между Атина и Скопие от юни тази година, докато Панос Каменос, лидер на по-малкия партньор в гръцкото правителство - партията Независими гърци, е категоричен противник на споразумението и многократно е заявявал, че партията му няма да подкрепи ратификацията му.

Миналата седмица във Вашингтон Каменос лансира идеята отношенията между Атина и Скопие да бъдат уредени чрез създаването на балкански отбранителен съюз с участието на Гърция, Република Македония, Албания, България и на по-късен етап и Сърбия. Според Каменос този съюз би изпълнил геостратегическите цели на Преспанското споразумение, без да се налага Гърция да прави компромис за името.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа