Гръцки фермер гледа стадото си с GPS

Гръцкият фермер Стергиос Папас използва уникална GPS технология, за да наблюдава стадото си.

Когато седи в кафене в село Калитея Каламбакас, той използва своя знания и опит, за да гарантирате безопасността на кравите, които пасат в радиус от 60 километра от къщата му.

С помощта на GPS той може не само да разбере къде са животните му, но и да се увери, че не са нападнати от вълци, не напускат територията му и не са болни.

Освен това технологията му позволява да измерва температурата на кравите. Всяка крава има свое име. Животновъдът вижда местоположението на всяка една по име на мобилния си телефон.

59-годишният фермер е закупил около 50 специални GPS устройства от Испания, за да осигури контрол над стадото си от около 550 крави. Това обаче не е единственото му постижение.

24-годишната му дъщеря Евангелия Паппа, студентка във Факултета по животновъдство на Аграрния университет, работи върху дисертация на тема нови технологии като GPS и тяхното приложение в гръцкото животновъдство.

Заедно с професор Атанасис Геласакис те вече са разработили модел и са успели да го използват, за да получат данни чрез сателит за това кога едно животно пие вода, дали има паразити, дали е бременно и много други.

Целта на тяхната работа е възможно най-скоро да пуснат гръцки GPS в производство, за да помогнат  животновъдите.

Те изчисляват, че през следващите години ще има недостиг на пастири, което може да доведе до влошаване на гръцката животновъдна индустрия. И в този случай GPS може да „спаси ситуацията“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа