Гурбетчии вдигат цените на имотите в Сърбия

Много гурбетчии купуват имоти в Белград.

Около 2000 евро/кв. м в планинските райони

Връщат се в родните места

Много сърби, които живеят в чужбина, купуват имоти в родните си места, което води до ръст на цените на къщите и апартаментите, пише на сайта си белградското радио Б92.

Най-голямо е търсенето на имоти в по-добрите квартали на Белград, но също и в курортите - с идеята за краткосрочно отдаване под наем. Купувачите искат предимно апартамент в нова сграда, който е обзаведен, и нямат много време да го търсят, разказват брокери на имоти. За купувачите е важно апартаментът да има гараж и дори са готови да купят мебелите, ако някой вече е живял в него. Най-често избират апартаменти от 70 до 100 квадратни метра. Тези, които се връщат да живеят в Сърбия, искат да се установят или там, където са живели преди, или в квартали, където познават някого. B Белград те обикновено искат да живеят в центъра, във Врачар, където имат приятели и където могат да обиколят всичко пеша.

Много хора купуват имоти и в населени места като Пожаревец, Шабац и Смедерево - от тези региони преди години много хора емигрираха в чужбина и сега първото поколение гурбетчии се завръща със западни пенсии и търси дом за старините си. По думите на брокера Катарина Лазаревич голям брой от тези хора идват от Канада.

Според местните онлайн платформи за обяви за недвижими имоти, когато става дума за недвижимост в планинските райони, най-търсени са апартаментите в Златибор и Копаоник, но също има и предложения в други популярни сред туристите планински градчета като Дивчибаре. Там цените са около 1915 евро на квадрат, а наистина маломерно (26 квадрата) жилище близо до ски пистата и центъра излиза 2259 евро на квадрат - или общо над 58 хил. евро. За малък мезонет от 54 квадрата с две стаи трябва да платите 81 600 евро.

B Златибор средните цени са около 2040 евро на квадрат, докато в Гуча е наполовина по-евтино. B центъра на популярното сред туристите село Мокра гора едностайно жилище с площ от 30 кв. метра излиза 70 хил. евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти