Гутериш: Има риск от неконтролируема криза в Близкия изток

Стълкновенията в Близкия изток трябва "незабавно да спрат", защото може "да отключат неконтролируема криза в сигурността и хуманитарна криза" в региона. Това заяви днес генералният секретар на ООН Антониу Гутериш при откриването на спешно свикано заседание на Съвета за сигурност, предадe БТА.

"Клането продължи и днес. Този безумен цикъл от кръвопролития, ужас и разрушения трябва незабавно да спре", изтъкна той по време на видеоконференцията, в която участват редица министри.

Според дипломати междувременно се обсъжда декларация на Съвета, но тази сутрин все още не бе ясно дали САЩ, отхвърлящи вече седмица тази идея, са подкрепили някакъв текст.

"Стълкновенията трябва незабавно да спрат. Ракетите и минометните обстрели, от една страна, и въздушните и артилерийските обстрели - от другата, трябва да спрат", допълни Антониу Гутериш.

"Стълкновенията може да въвлекат израелците и палестинците в спирала от насилие с опустошителни последици за двете общности и за целия регион", продължи той.

Насилието "е способно да отключи неконтролируема криза в сигурността и хуманитарна криза, и да насърчи още повече екстремизма - не само в окупираните палестински територии и в Израел, но и в целия регион", предупреди генералният секретар на ООН.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа