Гърция блокира имотния пазар чрез златна виза

Към затваряне на вратичките за пране на пари чрез закупуване на недвижими имоти и получаване на златна виза за граждани от трети страни пристъпи гръцкото правителство. За целта бе внесено в парламента изменение на законопроект от ресорното министерство.

Промяната касае Закон 4251/2014, който предвижда издаване на разрешение за пребиваване от 5 години на гражданин на трета държава, ако притежава в Гърция недвижими имоти на стойност над 250 000 евро. Изменението е подписано от Янис Драгасагис, Алекос Фламбурарис, министъра на имиграционната политика, Димитрис Вицас и всички политически ръководители на Министерството на финансите.

Новите разпоредби, според доклада за оценка, осигуряват по-голяма сигурност чрез повишаване на прозрачността на транзакциите. "Целта е да се засили контролът върху произхода на парите чрез банките и Банката на Гърция и да се избегне прането на пари", се казва в доклада.

Притеснително е възходящото издаване на на разрешения за пребиваване на физически лица, инвестиращи в недвижими имоти, според гръцкото правителство. Характерно е, че издаването на разрешителни за пребиваване е започнало от 2144 през 2015 г., достигайки шокиращ брой от 10 000 през 2018 г. Повече от половината издадени разрешителни за пребиваване са на китайци (5,367), следвани от турци (1028) и руснаци (1,012).

Започналата през 2013 г. програма за жителство срещу инвестиции - т.нар. "Златна Виза", привлича хиляди чуждестранни купувачи, които след закупуване на имоти за най-малко 250 000 евро, получават 5-годишно разрешение за пребиваване, което дава възможност на тях и семействата им да пътуват свободно в по-голямата част от Европа.

70% от инвеститорите купуват имоти в Атина и в околния регион Атика, където търсенето на краткосрочни наеми от онлайн платформи бързо набира скорост, подхранвано от процъфтяващата туристическа индустрия в Гърция. Това е инвестиция, която дава на чуждестранните купувачи незабавна и голяма възвращаемост от гръцките им имоти.

Китайският интерес към гръцките имоти започва да расте през 2016 г. През 2017 г. има 33% увеличение на "златните визи". Тенденцията продължава да върви нагоре, според организацията, насърчаваща инвестициите в Гърция - Enterprise Greece.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа