Гърция връща на пенсионерите незаконни удръжки

Гръцкото министерство на финансите изготви програма за връщане на незаконно удържани суми от пенсионерите. Изплащането ще стане на три етапа в зависимост от размера и процента удръжки от пенсиите, предава БНР.

Специалистите съветват да се направи консултация със счетоводител и да не се водят скъпи съдебни дела.

Над милион и половина гръцки пенсионери, сред тях и българи с гръцки пенсии, ще получат обезщетение до 8 хиляди евро.

Случаят се отнася за пенсионери, на които бяха орязани приходите след гласувани в парламента закони за икономии.

Пенсионерите спечелиха дела във Върховния съд в Атина. Магистралите постановиха, че орязване на пенсиите е в нарушение на Конституцията на страната.

Специалисти съветват всички пенсионери да се обърнат за консултация към счетоводна кантора, защото условията за изплащане са с различни критерии. Не е необходимо да се водят съдебни дела, а има случаи, които изискват подаване само на една молба. Същите условия са валидни и за българските граждани, които получават пенсии от Гърция.

Междувременно министърът на труда и социалната политика Янис Вруцис шокира гърците с изявление пред медиите, че предишното правителство на лявата СИРИЗА е подготвило за ратифициране пенсии в размер от 10 хиляди евро до шокиращата сума от 24 хиляди евро на месец.

Вруцис заяви, че незабавно е разпоредил спиране на това решение и отказва да го подпише.

Депутати заявиха, че решението е на база на действащ закон, който се прилага в последните пет месеца и се отнася за малка група пенсионери с високи осигурителни вноски.

Медиите коментират случая с фразата „не всичко, което е законно, е морално“ при условие на криза и ниски пенсии за другите.

От управляващата консервативна „Нова демокрация“ заявяват, че както бившият министър на труда, така и правителството на СИРИЗА е било добре информирано за тези случаи. И предполагат, че извънредните парламентарни избори са блокирали окончателното подписване на решението за толкова високи пенсии.

Правителството внася в парламента незабавно проектозакон за отмяна на предишния.

Коментари

Задължително поле