Гърция иска милиарди евро от Германия

Алексис Ципрас

Щетите се изчисляват на над €300 млрд.

Парламентът в Атина гласува да започне дипломатическа кампания

Парламентът в Атина нареди на правителството да предприеме всички необходими дипломатически и правни действия за натиск върху Германия да плати репарации на Гърция за щетите при нацистката окупация по време на Втората световна война, предаде Ройтерс.

Това се съдържа в предложение, внесено от председателя на парламента Никос Вуцис, което депутатите одобриха с голямо мнозинство късно в сряда вечерта. В самото предложение не се посочва на каква сума възлизат исканите репарации, но според оценки на експерти става въпрос за над 300 млрд. евро.

Вотът - първото официално решение на гръцкия парламент по въпроса с репарациите, вероятно допълнително ще обтегне отношения с Германия, която мнозина гърци винят за тежките мерки за затягане на коланите, наложени срещу отпускането на многомилиардни спасителни заеми.

„Това искане (за репарации) е наше историческо и морално задължение“, обяви премиерът Алексис Ципрас в края на близо 12-часовия дебат. „За да построим по-добро бъдеще, трябва да затворим откритите въпроси от миналото и Германия трябва да направи същото“, допълни Ципрас.

В миналото Германия поднесе извинения за нацистките престъпления, но не е съгласна да отваря отново въпроса за репарациите. През 1960 г. тогавашната Западна Германия плати на Гърция 115 милиона германски марки като обезщетение за страданията през Втората световна война.

„Въпросът с германските репарации бе решен, както юридически, така и политически“, коментира Щефен Зайберг, говорител на правителството в Берлин, след гласуването на парламента в Атина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа