Гърция иска плаваща ограда в Егейско море

За миналата година в Гърция са влезли 59 726 мигранти и бежанци, 80% от които са пристигнали на бреговете на островите Киос, Самос и Лесбос.

За миналата година в Гърция са влезли 59 726 мигранти и бежанци

Гръцкото правителство иска да изгради плаваща ограда в Егейско море, с която да спира вълните от нелегални имигранти, които пристигат на островите от Турция, предаде Ройтерс. Подобното на мрежа съоръжение с дължина 2,7 километра, което Атина иска да закупи, ще бъде инсталирано във водите край остров Лесбос, където е разположен пренаселения бежански лагер „Мориа”. Оградата ще се показва 50 над морското равнище и ще бъде оборудвана със светлоотразителни знаци, които да се виждат нощно време, се казва в официално обявената покана за държавна поръчка.

„Поканата за изграждане на на плаваща ограда е решение в правилната посока. Ще видим какъв е резултатът и какъв ефект ще има като инструмент за сдържане”, казва пред гръцкото радио „Скай” министърът на отбраната Никос Панайотиопулос.

Източник на Ройтерс от гръцкото министерство на отбраната е потвърдил, че плаващата ограда ще бъде поставена северно от Лесбос, откъдето заради късата дистанция до турския бряг пристигат най-много бежанци. Ако съоръжението на стойност 500 000 евро бъде ефективно, към него ще бъдат добавени допълнителни компоненти и може да бъде удължено до 15 км.

Коментари

Задължително поле