Гърция, Кипър и Израел подписват днес за газопровода EastMed

Днес в Атина ще се подпише междудържавното споразумение за изграждането на газопровода EastMed т.нар. Източно-средиземноморски газопровод. Подписите ще бъдат положени в 18.30 часа по програма от президента на Кипър Никос Анастасиадис и премиерите на Гърция и Израел Кирякос Мицотакис и Бенямин Натаняху.

1900-километровото трасе ще свързва наскоро открити газови находища в Средиземноморието с пазарите в Европа през Гърция и Италия. Проектът ще бъде изпълнен под формата на партньорство между IGI Poseidon, Depa и Edison. Премиерът на Италия Джузепе Конте също ще подпише споразумението, но на друга дата. Европейският съюз и САЩ подкрепят проекта.

Междувременно днешните подписи в Атина от Гърция, Кипър и Израел на EastMed предизвикаха гнева на турския президент Реджеп Тайип Ердоган,според който трите страни заобикалят Турция. Анкара заяви, че "няма да стои със скръстени ръце", тъй като заяви интерес към части в Средиземно море, през които газопроводът трябва да минава.

"Това споразумение няма за цел да предупреждава Турция, а да предложи партньорство в енергийния сектор на регионално ниво", коментира гръцкият енергиен министър Костас Хаджидакис.

Коментари

Задължително поле