Гърция приватизира петрола, газа и летището в Атина

За 3 години се отменя плащането на ДДС за построяване на нови сгради, каза още Мицотакис.

Данъкът върху печалбата на компаниите слиза на 24%

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви в събота вечерта задвижване на административни процедури с цел извършване на приватизация на Държавната газова компания (DEPA), петролната компания Грийк петролиъм (Greek Petroleum) и дела от международно летище в Атина, който е собственост на държавата, предаде БТА.

По думите му с цел ускоряване на икономическия растеж ще бъдат деблокирани инвестиции, които отдавна се бавят заради бюрокрация и безразличието на политиците. За новото гръцко правителство е било въпрос на само няколко дни да започне процедура за продажба на 30-процентовия дял от атинското летище, които принадлежат на държавата, каза Мицотакис.

Започнат е и процес на реформа в Държавната енергийна корпорация (DEI), която е обременена с огромни дългове, допълни той. Премиерът обяви и планове за намаляване на данъците за гражданите и компаниите. Ставката на подоходния данък за доходите на домакинства до 10 000 евро годишно се намалява от 22 до 9 процента, като се запазва досегашното ниво на необлагаем данъчен минимум. Данъкът върху печалбата на компаниите се понижава от 28 на 24 процента, а върху дивидентите - от 10 до 5 процента.

Коментари

Задължително поле