Гърция спасява туризма със здравен паспорт

Гърция обмисля въвеждане на здравен паспорт за туристите. Това съобщи министърът на туризма Харис Теохарис.

„Поради настъпилата пандемия от COVID-19 тази година се очертава тримесечен туристически сезон през месеците юли, август и септември и 50% туристически спад. Разбира се, има обосновани индикации за удължаване на сезона през месеците октомври и ноември, но ако няма неочаквани развития на коронарния пандемичен фронт”, допълни министър Теохарис.

Големият залог за развитието на туристическата година е безопасното влизане и излизане на туристите в Гърция. Именно затова се обмисля въвеждане на здравен паспорт. В момента се провеждат консултации с ЕС за уточняване на процедурата относно безопасния вход към Гърция. Предвижда се всеки европейски гражданин, който иска да посети Гърция, да направи коронарен тест в страната си, който да бъде вписан в здравния паспорт и показван на граница. Ако например е германски посетител, този тест ще се направи в Германия преди да пристигне в Гърция.

Министър Теохарис подчерта, че пристигане на туристи от страни извън Европа през този туристически сезон в Гърция не се очаква.

Припомняме, че карантината в Гърция е определена до 27 април. Тогава ще бъде оценен ходът на пандемията в страната. Ако всичко върви добре, ще започне поетапно премахване на ограниченията. Определената дата за премахване на задължителните съобщения за излизане от домовете е 4 май. От този ден ще започнат работа и малките магазини, фризьорски салони и други малки търговски обекти.

Запазването на дистанцията ще бъде забранено през цялото време до пълно премахване на мерките.

Според плана на Правителството между 15 юни и 15 юли се очаква да отворят целогодишните хотели, а от 1 юли и сезонните.

В зависимост от развитието на пандемията ще бъде решено кога ще бъде отворена граница за свободно преминаване на туристи.

Към момента Гърция пропуска само гръцки граждани, както и чужденци законно пребиваващи в страната. За туристи границата е затворена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа