Дават по 50 лв. на пенсионерите до изборите (обзор)

Снимка: Пламен Стоименов
Служебното правителство обсъди как да продължат икономическите и социалните мерки, въведени заради кризата на първото си заседание.

Служебното правителство проведе първото си заседание

След седмица казват как ще продължат мерките за подпомагане на бизнеса

Мислят помощи за самонаетите

Всички български пенсионери ще продължат да получават по 50 лева към пенсията си поне до края на мандата на служебното правителство. Това е решил Министерски съвет на първото си заседание, обяви след него социалният министър Гълъб Донев.

Добавката беше въведена от правителството на Бойко Борисов като мярка за подпомагане на възрастните хора в условията на пандемията от коронавирус и е в сила от въвеждането на извънредните противоепидемични мерки.

Тежко е финансовото състояние, но се договорихме, че средствата от 50 лв. на всички български пенсионери ще продължат до края на мандата на служебното правителство, посочи Донев. Той допълни, че мярката за българските пенсионери е насочена за хората, които са най-ударени от кризата.

Социално-икономическите мерки заради пандемията са били една от основните теми, които министрите са обсъдили, се разбра още от думите на социалния министър. Проблемът е, че финансирането на повечето от тях е осигурено до края на май, а останалите до края на юни, обясни Донев. Съзнаваме, че се намираме в тежко положение и обществото очаква решения, добави той. “Много добре знаете, че това са мерките 60/40, по които се предоставят средства по работните заплати. Мярката 80/20, свързана най-вече с туристическия и ресторантьорския сектор, както и мерките, свързани с децата и родителите”, изреди социалният министър.

“Работим във връзка с мерките към бизнеса, за да тръгне подкрепа за излизане от икономическата криза и как да се помогне на самонаетите лица. Искаме 7-10 дни време, за да видим какво да се направи. Истината е, че ако не заработи бизнесът - пари няма да има за нищо, ако заработи бизнесът - пари ще има за всичко”, коментира и служебният финансов министър Асен Василев.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари