ZDF: “Химическата атака” в Сирия е била фалшива (ВИДЕО)

МВФ прие нови регламенти за по-системно оценяване на корупцията

Циганин блудствал с 4-годишната си племенница (обзор)

Пуснато е движението по новия обходен път за смолянското село Тикале Зам.-министър Йовев инспектира мястото

Фенът терорист крие кой му е дал бомбата (обзор) Не е отхвърлена версията, че взривната смес е направена на стадиона

Проф. Лъчезар Трайков: Множествената склероза не е генетично заболяване Хроничната умора е един от първите симптоми

Броят на убитите при атентата в Кабул нарасна до 57 души

Д-р Христо Алексиев – един филантроп от Хамбург От 10 години българинът увлича сънародници и германци за каузата на отец Иван като организира здравен център в Якимово

„Мисия България“ превзе и Китай Откриха Българистичен център в Пекин

Еманюел Макрон смята Владимир Путин за силен лидер, който се стреми да направи Русия велика

Хиляди българи и чужденци се хванаха за ръце на Голямото хоро в Брюксел, организирано от евродепутата Ева Майдел (СНИМКИ)

Истински трупове и органи на изложба в София Гидове дават съвети за здравословен живот

“Балони на любовта” пред Народния театър с инициатива срещу омразата между разделените родители и децата им (СНИМКИ)

“Арсенал” вилнее в края

Чужденци ще строят конна база край Банско,ще инвестират и в Петрич

Дават 10 млрд. само за пенсии

Пенсиите, образованието и здравеопазването ще бъдат най-големият приоритет на правителството през следващата година. Това става ясно от средносрочната бюджетна прогноза на Министерството на финансите за периода 2019-2021 г., която беше пусната за обществено обсъждане на Велики четвъртък от Страстната седмица. Предвижда се разходите на хазната през следващата година да нараснат с 2,247 млрд. лв. и то без да бъдат повишавани данъци, осигуровки или бюджетния дефицит.

Най-голямо увеличение на разходите се предвижда за пенсии, както и за образование и здраве. През 2019 г. се предвижда минималната пенсия да нарасне с 4,6%, а от 1 юли 2019 г. таванът на старите пенсии ще се повиши на 1040 лв. Таванът на отпусканите нови пенсии ще отпадне още от началото на следващата година. За да стане всичко това парите за пенсии в бюджета се предвижда да нараснат с близо 485 млн. лв. и да достигнат близо 10 млрд. лв. Като към тази сума се прибавят парите за обезщетения, майчински и други социални помощи, се оказва, че само за социално подпомагане и грижи ще бъдат похарчени над 13,6 млрд. лв., което е близо 33% от всички разходи на държавния бюджет през 2019 г. Общата сума за пенсии и социално подпомагане нараства с близо 550 млн. лв.

Средствата за образование в бюджета за 2019 г. се предвижда да бъдат увеличени с 380 млн. лв. и да достигнат 4,22 млрд. лв. От общото увеличение на парите за образование, 330 млн. лв. ще отидат за повишаване на заплатите на учителите. Целта е до 2021 г. да се реализира управленската програма на правителството на Бойко Борисов за двойно увеличение на заплатите на педагогическия персонал.

Много сериозен ръст е предвиден и на средствата за здравеопазване – с 376 млн. лв.

Така за първи път разходите на хазната за здраве ще надминат прага от 5 млрд. лв. Като се предвижда да се подобри функционирането на спешната медицинска помощ, както и болничната и извънболничната помощ за хората.

Средствата за допълнителните разходи на държавата ще бъдат осигурени благодарение на ръста на икономиката, увеличаване на заетостта и минималната работна заплата, както и на предприетите мерки на правителството за повишаване на приходите и ограничаване на сивата икономика. От началото на следващата година минималната заплата ще нарасне от сегашните 510 лв. на 560 лв.

 

Прогноза

7,5% по-високи приходи от ДДС

Ръстът на икономиката през следващата година се очаква леко да се забави до 3,8%, след ръст на БВП от 3,9% за настоящата 2018 г. Основната причина за това ще бъде по-бавното нарастване на при вътрешното търсене и на държавните инвестиции, се посочва в анализа на Министерството на финансите. Потреблението на гражданите обаче ще продължи да нараства, подпомогнато от увеличението на доходите и кредитите за домакинствата.

Спрямо 2018 г. обаче то слабо ще забави своя ръст, поради по-умереното нарастване на реалните доходи на домакинствата. Прогнозираният ръст на икономиката е много по-малък от заложения в бюджета ръст на приходите с 7,2%, или с 2,747 млрд. лв. Ръстът на данъчно-осигурителните приходи е над 2,4 млрд. лв. основно в резултат на предприетите мерки от страна на приходните агенции за борба с данъчните измами и повишаване на събираемостта, посочват от МФ.

Само от ДДС в държавната хазна през следващата година се очаква да бъдат събрани със 740 млн. лв. повече, което е ръст със 7,5%. Това увеличение също е близо два пъти по-голямо от прогнозния ръст на икономиката. И за да бъде

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Престанете с неточното или по-правилно лъжливото число за пенсиите от държавния бюджет. В тазгодишния, в миналогодишния, а вероятно и в бюджета за 2019г. за пенсии ще бъдат отделени не повече от 5 млрд лв. като горницата се попълва от постъпленията в НОИ от заплатите на работещите и от работодателите.

  2. Държавата давала??? А защо не казвате колко откраднаха комунистите от пенсионния фонд за да станат капиталисти?Бъдете точни, ако искате да бъдете уважавани.Иначе не можем да станем европейци.

  3. ДАВАЛИ ТО КРАДЕНЕ ТО КРАДЕНЕ ТО ЕКСПОЛАТАЦИЯ ТО ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА РАБОТЕЩИТЕ ПЧЕЛИЧКИ МИЗЕРНИТЕ ПЕНСИЙКИ А НА ТЪРТЕЙЧЕТАТА МАМИНИ КОМУНИСЧЕТА ОТ КРАЙ ВРЕМЕ ПРЕВИЛЕГИИКИ ТА ПЕНСИЙКИ, ТА ПРЕДПРИЯТИЙЦА, БОРЦИ ЗА ПРАВДИ И НАРОДНИ ДЕМОКРАЦИЙ. ПОГЛЕДНЕТЕ ТЕЗИ ОЖУЛЕНИ И ОЧУКАНИ ХОРА НА КОЙТО ИМ ВЗЕХТЕ ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО ДА ИМ СЕ ПРАВИТЕ, ЧЕ ИМ ДАВАТЕ НЕЩО. НИЩО НЕ СТЕ ИМ ДАЛИ САМО СТЕ ВЗИМАЛИ И ПРОДЪЛЖАВАТЕ ДА ВЗИМАТЕ. СРАМ НЯМАТЕ МОРАЛ НИЩО ЧОВЕШКО НЯМАТЕ САМО АЛЧНИ И ЛЪЖЛИВИ СЪЩЕСТВА.

  4. И сте прави и не сте! Вярно е, че половината се дава директно от бюджета, а другата половина е от вноските към НОИ, но пък първо НОИ също е държавна структура и второ по принцип тия пари изобщо не трябва да бъдат пипани, но точно държавата си позволява да ги ползва на секундата в която влязат по сметките на осигурителния институт, като ги ползват за изплащането на текущите пенсии. Ако НОИ беше частен фонд никой нямаше да може да пипне и един лев, а пенсиите щяха да лежат изцяло на държавата, която пак щеше да даде 10 милиарда от бюджета. Ясно е че осигуровките влезли в НОИ са за пенсии на работници, които ще се пенсионират след 1, след 5, след 10, 20 , 30 години, а не за пенсионираните през социализма, чиито пари БКП-то храбро изхачи в аванс, нито пък за тези които през началото на демокрацията не са внесли и един лев за своето пенсионно осигуряване, но и едните и другите твърдят че имат право на пенсия, “щото били работили”. От тия същите дето ми ядът сега парите, в държавните фондове няма и един лев, но пък същите си пратиха децата в чужбина и след години от техните вноски, аз ще получа една голяма “Нула”, щото парите им за пенсия ще са в сметките на други държави и за мене пенсия няма да има! Така че пичове , ако ще критикувате държавата и статистиката не е това правилната тема, или поне моята тема. Не е темата на работещите в държавата, а на критикарите на дребно, че и на криво. Ако продължава така на работещите ще им писне и ще спрат да плащат изобщо вноски, щото утре ще ни се изсмеят в очите с това мъдро “Не е виновен тоя е изял зелника, а тоя дето му го е дал!” А ние защо да си даваме зелника като е ясно че първо зелника е наш, а не на някой друг и че второ друг го яде и за нас няма да има??

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.