Дават 100 хил. евро за къщи край Варна

Условията на банките за финансиране на покупката на имот край Варна са добри.

80% от купувачите смятат да живеят постоянно в имота

Най-популярните и скъпи локации край морската столица са Приселци, Близнаци и Здравец

Има интерес към парцели

Средната цена на новите фамилни къщи в селата около Варна достигна 100 хил. евро, а на стари къщи е около 60 хил. евро, показват данни на компания за недвижими имоти. Цените са нараснали двойно спрямо периода преди пандемията.

Въпреки значителното поскъпване на селските къщи край морската столица те все още отговарят на възможностите на купувачите. Условията за финансиране на покупката на такъв имот от банките са добри и са се изравнили с условията по ипотеките за градски имоти. Всичко това води до реализиране на много сделки, а брокерите на имоти очакват цените на селските имоти край Варна да продължат да нарастват.

80% от купувачите придобиват селски имот с цел да живеят постоянно в него. Благодарение на работата от разстояние, както и на професии, които въобще не изискват присъствие в офиса, много семейства имат възможност да живеят извън големия град.

Наред с това обаче, над 50% от хората, които се установяват за постоянно на село, пътуват ежедневно до работа или училище. Затова едно от основните им изисквания към селата, в които купуват къща, е бързия и лесен достъп до Варна, обясняват брокери на имоти.

Най-популярните и скъпи локации за покупка на селска къща около Варна са Приселци, Близнаци, Здравец, Бенковски, Звездица, Кичево и Осеново. Към тях може да бъдат добавени вилните зони, Траката, Евксиноград, Ален мак, Манастирски рид.

Селата на разстояние до 30 км от Варна представляват най-голям интерес за купувачите. Банките, които активно финансират покупката на селски имот, наричат тези села “сателити”. В села на разстояние 35-40 км или повече от Варна има имоти на по-ниски цени и те също са популярни за семейно жилище или вила.

Има голям интерес и към покупката на парцели, независимо от нарасналите цени. Най-често хората ги купуват като инвестиция, за строителство на къща или с цел увеличаване на двора. Има много собственици на къщи, които не са удовлетворени от наличния двор от 600 кв. м и дори 1 декар и искат още по-голямо лично пространство.

Предлагането на селски имоти в района на Варна не е достатъчно, за да отговори на голямото търсене, затова покупката на къща “на зелено” е масова и вече стандартна практика. Купувачите търсят къщи с дневни с площ над 35-40 кв. м, три и повече спални с възможност една от тях да бъде кабинет. За отоплението през зимата най-често избират котел, камина и водна риза, като някои искат и фотоволтаици, за да ползват слънчевата светлина.

Семейства с деца избират живот на село

Предпочитат имоти на два етажа

Важни са пътят, токът и водата

Много семейства търсят по-екологичен начин на живот, лично пространство и открити площи.

Най-голям интерес има към селските двуетажни къщи с площ между 120 и 130 квадратни метра и три спални, казват брокери на имоти. За хората, търсещи имот на село, най-важ­но е до него да има целогодишен лесен достъп по хубав път. От съществено значение са токът и водата - дали по време на бури има прекъсвания в електрозахранването, има ли периоди от годината със затруднено доставяне на питейна вода.

Купувачите на селски къщи в района на Варна са предимно млади семейства с деца, както и хора на средна възраст, търсещи спокойствие в близост до големия град. Сред мотивите на хората, които се насочват към покупка на селски имот, са желанието им за бягство от градската среда и наличието на по-голяма площ. Семействата търсят и по-екологичен начин на живот, лично пространство и открити площи, където да прекарват свободното си време, достъп до екологично чисти продукти и осигурено паркиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти