Дават 15-та заплата на служителите в социалната сфера във Варна 

Нов Колективен трудов договор вдига ставките за нощен труд

Служителите в социалната сфера във Варна ще получават 15-та заплата за Великден наред с бонусите за Коледа и Световния ден на социалната работа. Размерът й ще е равен на една минимална работна заплата. Това предвижда новият Колективен трудов договор в сектора, който бе подписан от кмета Благомир Коцев, председателя на КТ „Подкрепа“ във Варна и председателя на ИК на Съюза на българските учители Веселин Рашев.

Документът е със срок на действие 2024-2026 г. Според него от 1 януари 2025 г. основните месечни трудови възнаграждения на служителите, които предоставят социални услуги, ще са не по-малко от 105% спрямо минималните размери, които се финансират от държавния бюджет. Ставката за нощен труд се увеличава от 15% на 17% от минималната работна заплата. При пенсиониране служителите с над 10 г. стаж при един и същ работодател ще получават още една брутна заплата, а платеният отпуск при женитба или смърт на близък роднина ще е три вместо досегашните два дни. Допълнителен платен годишен отпуск ще ползват работниците в сферата, които са с 50% и повече намалена трудоспособност.

"Качеството на социалните услуги, грижата за хората в нужда са най-важният знак, по който може да се оцени едно общество. Затова ние като община ще продължим да подкрепяме социалната сфера и да повишаваме качеството на тези услуги", каза кметът Благомир Коцев. Той допълни, че е горд с факта, че Варна предоставя най-голям брой и най-разнообразни социални услуги в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони