Дават 200 хил. евро за луксозен апартамент

Луксозните апартаменти и къщи ще продължат да поскъпват.

Половин милион евро за самостоятелна къща

Цените на жилищата ще продължат да се покачват

Има 8% ръст на година

На пазара на луксозни имоти клиентите търсят най-вече къщи с три спални, апартаменти на партерни етажи с дворни пространства и вили в близост до София. Новото строителство продължава да бъде предпочитано, пише в анализ на компания за недвижими имоти. Голям интерес има към жилища в затворени комплекси.

Жилищата в средно високия и високия сегмент у нас са поскъпнали с около 8% от началото на годината.

Средната цена на апартамент с две спални (с включен гараж и ДДС) в средно висок и висок сегмент достига между 156 хил. евро и 194 хил. евро. Апартаментите с три спални се продават между 226 хил. евро до 270 хил. евро. Къщите от редови тип намират купувач срещу сума от 270 хил. евро до 450 хил. евро, а самостоятелните къщи сменят собственика си срещу почти половин милион евро.

Данните на компанията показват, че разликата между офертната и покупна цена почти се е стопила и е по-малко от 1%. Предвид активното търсене и по-бавния темп на ново строителство очакванията са, че търсенето ще изпревари предлагането в средно високия и високия сегмент на жилищния пазар. Това е предпоставка поскъпването на луксозните имоти да продължи.

Поради нарастващите цени на строителните материали някои от проектите с планиран старт на строителството през 2021 г. са отложени за следващата година. Това в краткосрочен план ще доведе до спад в предлагането и ще бъде допълнителен фактор за повишаване на цените, прогнозират от компанията.
Активността на купувачите на жилищния пазар в голяма степен е обвързана с политиката на банките.

Рекордно ниските лихви по кредитите стимулират покупките с ипотечен заем. Спестяванията нарастват, а нулевите лихви по депозитите и политиката на някои банки да таксуват средства над определен размер, стимулират инвестициите в имоти. Много хора предпочитат да вложат парите си в луксозен имот, чиято цена ще нараства през годините, вместо да ги държат на депозит в банка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти