Дават 4756 евро за кв. м в Милано

Милано привлича купувачи от целия свят.

Градът привлича хора от целия свят

За местните става по-трудно

Цените на жилищата в Милано надминаха 4756 евро на кв. м, което е с около 6% над нивото от преди пандемията. За четири години поскъпването на апартаментите е с 29%, показват данни на компания за недвижими имоти.

Една от причините за повишаването на цените в Милано е нарастващата привлекателност на града за заможни чуждестранни купувачи. Те са привлечени от сравнително ниските цени на имотите спрямо други градове в Европа и новия плосък данък за богатите чужденци. “Голямата разлика е, че преди Милано привличаше само бизнеса, той не беше смятан за международен град за недвижими имоти. Такива бяха “арт” градове като Флоренция, Рим, Венеция”, казва Дилета Джорджоло, ръководител на продажбите в Италия на компанията Сотбис Интернешънъл Реалти. “Но има голяма промяна в търсенето от чуждестранни купувачи, защото хората вече познават града заради модата, шопинга, забавленията”, допълва тя. Чужденците търсят предимно луксозни имоти, което повишава цената им. В резултат за местните жители става все по-трудно да придобият такъв имот.

Маурицио, който е около 70-годишен бразилец, наскоро се е сдобили с имот в Милано. Той е платил 3 млн. евро за апартамент от 250 кв. м в бутикова сграда в квартал “Ризорджименто”. “За Милано това е много висока цена за апартамент, но той е на 20 минути пеша от катедралата “Дуомо”, намира се срещу парк и имам 360-градусова гледка. Това все пак е евтино място за купуване на имот в сравнение с останалата част от Европа”, казва той.

Но за много местни жители цените стават твърде високи. Те трябва да обмислят или покупката на по-малък дом или да се установят в квартал, в който преди две години дори не биха помислили да живеят, казва Рикардо Ферао, съсобственик на компания за недвижими имоти. Цените се движат в широки граници. Ако на една улица трябва да дадете 800 хил. евро за апартамент от 100 кв. м, само на 500 метра разстояние може да дадете по-малко от 600 хил. евро, защото тази улица не е толкова модерна.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти