Дамаск готви офанзива в Идлиб (ИНФОГРАФИКА)

Иран иска “изчистване на терористите”

От дни сирийската армия готви поетапна офанзива в северозападната провинция Идлиб, която е последният бастион в ръцете на т.нар. умерени бунтовници и джихадисти. Сирийски медии съобщиха, че днес конвой на армията на президента Башар Асад е пристигнал в района на долината Габ, откъдето се очаква да започне атаката (виж инфографиката вдясно) към Джиср аш Шугур. Армията засилва и позициите си край Алепо, тъй като очаква нападение над града, който е под правителствен контрол от края на 2016 г. Сред основните врагове на режима е свързаната с “Ал Кайда” групировка “Тахрир ал Шам”, която наброява около 10 000 бойци.

На визита в Дамаск днес бе иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, който с пристигането си призова за “разчистване на Идлиб от всички останали терористи”. Той изрази увереност, че борбата с тероризма в Сирия е в заключителен етап. Сирийският му колега Уалид Муалем на свой ред подчерта, че победата е на крачка.

Новата офанзива обаче предизвика опасения на Запада от повторение на кървавите събития при обсадата на Алепо.

“Трябва да избегнем хуманитарна драма в Идлиб”, който е дом на 3 млн. души, предупреди френският външен министър Жан-Ив льо Дриан. В същото време той призна, че Асад е спечелил войната, но не е успял да постигне мир в региона.

Изтекъл документ на ООН разкри, че подкрепа за възстановяването на Сирия ще има само след смяна на режима. ООН няма да работи в подкрепа на връщането на бежанци, но ще помага на завръщащите се, се казва текста, цитиран от в. “Комерсант”

Продължаващият конфликт ще бъде тема на разговор на президентите на Русия, Турция и Иран Владимир Путин, Реджеп Ердоган и Хасан Рухани в Техеран в петък. Основен акцент ще бъде поставен върху предполагаемата подготовка на химическа атака в Джиср аш Шугур, за която съобщи Москва. В Русия са уверени, че подобна провокация има за цел да доведе до военна намеса на САЩ срещу правителствените сили, върху които ще бъде хвърлена вината за химическото нападение.

19-100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток