Данаил Кирилов: Няма да номинирам кандидат за главен прокурор

Снимки: Денислав Стойчев

Правосъдният министър Данаил Кирилов обяви, че няма да издигне свой кандидат за главен прокурор. Той би направил това само ако има кандидат с широка гражданска подкрепа или ако президентът възрази срещу Гешев и посочи кандидат, обясни самият Кирилов по БТВ.

"Цялата прокурорска колегия издигна кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор вчера. В исторически план министър на правосъдието никога не е номинирал главен прокурор, не смятам да бъда иноватор", добави той.

Кандидатурата на Иван Гешев се ползва с масова, широка подкрепа. Към този момент няма да издигам кандидат за главен прокурор, подчерта Данаил Кирилов. "Дори един кандидат може да не бъде подкрепен, може да възникне противопоставяне между съдийската и прокурорска колегия. Не очаквам това да се случи, не бих искал да участвам в поляризация или подстрекаване към подобна", каза още Кирилов.

Той добави, че може и да внесе своя кандидатура, но само ако президентът и граждани възразят срещу Гешев

По повод ветото на президента върху ратификацията на договорите за F-16 той не се съмнява, че "сделката" за американските изтребители ще бъде ратифицирана. Утре се свиква извънредно заседание на Комисията по отбрана, а в петък се очаква точката със самолетите да влезе като първа - в дневния ред на депутатите. "Не очаквам да има промяна при гласуването в НС, но се налага пределна организация на парламентарните групи, които подкрепяме ратификацията на този закон и завършване на договора", обясни Кирилов.

Трябва да имаме пределна преддоговорна и договорна добросъвестност и действително в рамките на ангажимента, който сме поели в тези преговори, да завършим тази процедура и да бъде сключена сделката окончателно", заяви още правосъдният министър.

Коментари

Задължително поле