Данаил Папазов - Капитанът - енергетик

Колкото и да скача в политиката, морският човек винаги се връща към призванието си. Дали ще възстанови мощностите на ТЕЦ „Варна“, или ще заложи на бизнеса с прилежащото й пристанище, след като семейната му фирма купи централата, капитан далечно плаване Данаил Папазов ще бъде близко до морето, с което е свързал целия си живот.

Възпитаникът на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” и бивш шеф на порт Варна беше първият морски човек от Освобождението насам, който застана начело на транспортното министерство в правителството на Пламен Орешарски. Това надмина и най-смелите очаквания на бранша , които смятаха, че е настъпил исторически момент. Но най-близките му приятели се притесняваха как капитанът ще осъмва сутрин на жълтите павета в София, без да види морето.

На капитан далечно плаване Данаил Папазов не му провървя в политиката. След падането на кабинета “Орешарски” се кандидатира за кмет на Варна, издигнат от гражданска инициатива “Живот за Варна”. Още на местните избори през 2011 г. името му се спрягаше за кандидата на ГЕРБ след една тайна среща в Евксиноград с премиера Бойко Борисов, но в крайна сметка лидерът на управляващата партия тогава заложи на Кирил Йорданов за фаталния му четвърти мандат.

През 2015 г. Папазов се пусна във вота за кмет на морската столица, а ентусиастите от гражданската инициатива вдигнаха билбордове с надпис “Варна търси капитан”. След изборите Данаил Папазов се озова с още двама съмишленици в местния парламент, но най-близкият му съратник излезе изненадващо от групата и се обяви за независим. Скоро ще напусна ОбС на Варна, довери вчера пред “Труд” капитанът, който и без това присъства на сесии и на заседания на комисии от дъжд на вятър.

Кап. д. п. Данаил Папазов е един от най-дългогодишните шефове на пристанище Варна. Назначен е през 2001 г. при правителството на НДСВ и управлява порта до 2013 г., като постигна едни от най-високите ръстове в печалбата, въпреки кризите, ударили шипинга и морския бизнес. След като ГЕРБ пое управлението на страната през 2009 г. и след смяната на ръководството на пристанище Бургас, капитанът хвърли оставка, но след разговор с тогавашния транспортен министър Александър Цветков, я оттегли. Преди да стане изпълнителен директор на най-голямото морско пристанище у нас, е бил старши помощник капитан в “Аренкил”, Хамбург, суперинтендант на фериботния комплекс Варна-Новоросийск, помощник-капитан към БМФ. Има 10 години плаване с кораби. Изкарал е редица международни специализации, сред които по “Управление на пристанищни системи” в Лондон, по “Реформа на пристанищата” и “Пристанищна администрация и модели на приватизация в пристанищата” в Германия. Завършил е и стопанско управление в Нов български университет. Бил е член на УС на Асоциацията на пристанищата на Черно и Азовско море” (BASPA) и граждански експерт към НАТО. Докерите на порта са разказвали, че морският капитан е всъщност много земен човек, не пропускал да ги схока, но никога не се е държал началнически и високомерно.

Спечели си врагове само в лицето на варненските риболовци, които клечаха нон стоп на Морска гара, а той винаги събаряше в съда кметските заповеди, които им разрешаваха да хвърлят въдици на кея, защото според него пречели на круизния туризъм. Беше и контра за разчистване на първите кейови места и превръщането им в атрактивни зони, благодарение на които сега Варна се отвори към морето.

Данаил Папазов е роден в най-хубавото добруджанско село – Красен, където миналия век е учителствал писателят-класик Йордан Йовков и написал прекрасните си произведения с местни герои-прототипи. Но животът на капитана е бил винаги свързан с Варна. В младите си години е играл в юношеския отбор на “Черно море”, както и във футболния тим на морската Алма матер. Спортът е неговата страст. Години наред беше президент на сдружение спортни клубове “Черно море”,а след това и на баскетболния клуб “Черно море-порт Варна” по лична заръка на премиера Бойко Борисов.

58-годишният Папазов е женен, с две деца и двама внуци. Синът му Станислав и дъщеря му Ивелина, омъжена за французин от Бордо, са основните участници в семейната фирма “Сигда” ООД, която купува ТЕЦ “Варна”.

Разпуска с длето и хард рок 

Хобито на Данаил Папазов е дърводелството.Сам си дялка и си е направил мебели, барбекю във вилата и вкъщи. Има си работилница и щом му замирише на талаш, се успокоява от ежедневните проблеми, както казва, но времето му за длетото става все по-оскъдно. Разпуска с книги на морска тематика и с пътешествия, със сериалите и предаванията на “National Geographic”. Музикалната му страст е хард рокът, а любимите изпълнители са “Дийп Пърпъл”, “Назарет”, “Юрая Хийп”, “Пинк Флойд”. Морският човек не обича риболова.

ЗА НЕГО

Стойностен човек и истински мениджър

Кап. Данаил Папазов беше първият и за съжаление сигурно ще бъде последният морски човек начело на Министерството на транспорта. Единственият, който беше на такава позиция във властта, с когото можеше да се разговаря на тема море. Според мен той стои много добре в бизнеса. Стойностен човек, професионалист и истински мениджър.

Кап. Богдан Богданов,

председател на УС на

Българска морска камара

Мястото му е по-добре в бизнеса

Той си тежеше като директор на пристанище Варна, като до този пост е стигнал като професионалист и минавайки през всички нива, започнал е работа като стифадор на порта. Беше за малко в политика, но мястото му е в бизнеса. Още повече, че влезе в едно странно според мен правителство, направено с много компромиси, от работата на което не бях впечатлен добре.

Кап. Димитър Димитров,

посланик на Международната морска организация за България

Истински професионалист

в транспорта

Данаил Папазов е професионалист в транспорта. Целият му стаж е свързан със сектора. Срещали сме се неведнъж, когато беше транспортен министър. Винаги е имало диалог между нас. По негово време ситуацията в бранша беше спокойна. Пожелавам му успех и в енергетиката.

Петър Бунев,

председател на Синдиката на железничарите към КНСБ

Показва с

действията си,

че обича Варна

Варна е чудесен град и се надявам пак да се видим,а ако искате той да стане още по-хубав и да се развива, гласувайте за Данаил Папазов! Варна се нуждае от хора като него ,защото в днешно време останаха малко хората с морал и любов към града, а той за разлика от други, които само говорят, го показва с действията си! Дайте шанс на един страхотен човек да направи Варна такава каквато трябва да бъде!

Асен Великов,

бивш капитан на “Черно море

порт Варна”, през 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети