На 17 септември 2019 да почерпят

Прабългарите отиват в луксозната вила в „Игри на волята“ Славяни ще спят в рибарската хижа, Траки отиват на плажа

Путин: Военно-техническите връзки между Русия и Турция се задълбочават

Гърция изплаща предсрочно част от кредитите си към МВФ

Луксозните имоти поскъпнаха с 2,3%

Ердоган на тристранната среща в Анкара: Можем да вземем решение за конкретни мерки, за да изгасим пожара в Сирия

Сълзи и гняв за един век Хайтов 100 г. от рождението на големия писател в Народния театър

Жена загина при челен удар на пътя Русе – Бяла

Нови наводнения в Испания, засегнати са предградията на Мадрид

СЕМ не разбра защо БНР спря Генералният директор твърди, че излъчването на “Хоризонт” не е спирало, а ресорът на Силвия Великова не е сменян

Взривът на бензиностанция в Добрич вероятно е причинен от манипулирана газова бутилка

И инжекция не вдигнала Рейш за „Черно море“

Признава ли се времето за майчинство при изчисляване на процент „клас”

Пернишкото село Люлин е без вода четвърти ден заради поредица от аварии

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 септември 2019

Даниел Вълчев: Поетапното въвеждане на новия Закон за училищното образование е предизвикателство

Бившият вицепремиер и министър на образованието и науката Даниел Вълчев заяви, че е спокоен за образованието у нас. По думите му, най-голямото предизвикателство в тази сфера е поетапното въвеждане на новия Закон за училищното образование.

Според Вълчев, това е голямо изпитание, защото освен неща, които се утвръждават и които са съществували досега като външно оценяване и матури, като самостоятелни бюджети на училищата, има и неща, за които доста време се говореше, но сега предстои реално да бъдат направени.

„И най-важното нещо е новата образователна структура – първият образователен етап се завършва в 7-ми клас, а не в 8-ми, както е досега, има два гимназиални етапа до 10-ти и 12-ти клас“, каза Вълчев по БНТ.

Част от децата, които по една или друга причина отпадат и сега от системата, надяваме се, че няма отпадат след 8-ми, а чак след 10-ти клас, т.е. ще бъдат задържани още 2 години в училище. Наред с това пък тези, които искат да продължат нагоре, изкарвайки двете години във втори образователен етап – това ще им даде по-добри възможности за подготовка, добави той.

Даниел Вълчев изрази надежда новия екип час по-скоро да прегледа системата на делегираните бюджети. „По-просто казано – да се запази принципа, че парите следват децата, т.е. децата са тези, заради които трябва да се изхарчат парите, а не сградата. Но да се има предвид и, че системата се свива доста през последните години, което не е неправилно, защото намаляват децата. Тя обаче не може безкрайно да се свива и хората, които работят в образователната система, трябва да се задържат и да бъдат натоварени с възпитателни функции, защото дисциплината е много тежък проблем в училище“, обясни Вълчев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Възмутена съм от цинизма на този комунистически пумияр. Докато Комунистическата и Антифашистката банди са на влас в България не можем да говорим за никакво развитие на образованието у нас. Тези комунистически некадърници могат да организират само създаването на голи календари на извратени учителки и техните комунистически директори.

  2. Ура, МОН ТРЪГВА НАПРЕД! ИКОНОМИСТЪТ- МИНИСТЪР НА МОН ИМА ПОПЪЛНЕНИЕ! Деница Сачева, бивш заместник-министър на труда и социалната политика по време на кабинета ББ-2 , СТАВА ЗАМ.МИНИСТЪР НА МОН . СЛЕДВАЩИЯТ ЗАМ.МИНИСТЪР ЩЕ БЪДЕ ПОЖАРНИКАР, обещал Б.Б. пред по-тесен състав. Ако се наложи, и гл.комисар Николов ще усили ръководният екип на министерството. Вицепремиерът Ек. Захариева също е обещала да помага!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.