На 8 април 2020 да почерпят

Лъвовете със съдбовно запознанство, Рибите да бъдат отговорни към семейните задължения – Дневният хороскоп на Алена

5G мрежата е невинна

Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

Данъчни проверки в центъра на София Раздават брошури на набелязаните за проверка търговци

Сравняват оборота с магазини от същия бранш

До 2000 лв. глоба за неиздаване на касова бележка

Данъчните започнаха масирани проверки на търговски обекти в центъра на София, видя репортер на “Труд”. Служителите на НАП проверяват дали магазини, ресторанти и дори улични търговци отчитат оборота си и дават касови бележки на клиентите. На отправените от вестник “Труд” въпроси към НАП за броя на инспекторите, които са включени в акцията, и за на хванатите в нарушения търговци от приходната агенция отказаха коментар. Традиционно данъчните сверяват оборота от касовите апарати на търговците с оборота на магазини или заведения от същия бранш, и ако има голямо разминаване ги набелязват за проверка. В случая обаче явно правят проверки и на случайно избрани търговци. В цялата страна проверките също са засилени.

Служителите на НАП раздават брошури на проверяваните обекти, в които е описано както точно се случва. Щом търговецът получи брошура, това означава, че касовият му апарат е поставен под дистанционно наблюдение от страна на НАП, пише в листовката. Инспекторите могат по всяко време от разстояние да засекат натрупания до момента оборот и да посетят обекта, за да сравнят наличността в касата с тази, регистрирана на фискалното устройство. От брошурата става ясно, че служители на НАП работят под прикритие като се представят за клиенти и извършват покупки за да установят дали ще получат касова бележка. В листовката специално е посочено, че продавачът е добре да уведоми собственика или управителя на фирмата, че търговският обект е поставен под наблюдение.

Законът изисква касова бележка да се дава за всяка покупка. При нарушение санкциите са запечатване на търговския обект за срок до един месец и глоба до 2000 лв.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.