Данъчни проверки в центъра на София

Раздават брошури на набелязаните за проверка търговци

Сравняват оборота с магазини от същия бранш

До 2000 лв. глоба за неиздаване на касова бележка

Данъчните започнаха масирани проверки на търговски обекти в центъра на София, видя репортер на “Труд”. Служителите на НАП проверяват дали магазини, ресторанти и дори улични търговци отчитат оборота си и дават касови бележки на клиентите. На отправените от вестник “Труд” въпроси към НАП за броя на инспекторите, които са включени в акцията, и за на хванатите в нарушения търговци от приходната агенция отказаха коментар. Традиционно данъчните сверяват оборота от касовите апарати на търговците с оборота на магазини или заведения от същия бранш, и ако има голямо разминаване ги набелязват за проверка. В случая обаче явно правят проверки и на случайно избрани търговци. В цялата страна проверките също са засилени.

Служителите на НАП раздават брошури на проверяваните обекти, в които е описано както точно се случва. Щом търговецът получи брошура, това означава, че касовият му апарат е поставен под дистанционно наблюдение от страна на НАП, пише в листовката. Инспекторите могат по всяко време от разстояние да засекат натрупания до момента оборот и да посетят обекта, за да сравнят наличността в касата с тази, регистрирана на фискалното устройство. От брошурата става ясно, че служители на НАП работят под прикритие като се представят за клиенти и извършват покупки за да установят дали ще получат касова бележка. В листовката специално е посочено, че продавачът е добре да уведоми собственика или управителя на фирмата, че търговският обект е поставен под наблюдение.

Законът изисква касова бележка да се дава за всяка покупка. При нарушение санкциите са запечатване на търговския обект за срок до един месец и глоба до 2000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес