Дарения за над 142 000 лева получи болницата в Горна Оряховица

Сред благодетелите са и ученици, които събрали 2110 лева за Родилното отделение

Немска фондация също помага на лечебницата

Със затрогващи жестове на дарителство и сърдечна подкрепа ще бъде запомнена изтичащата 2019 г. за МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Втората по големина общинска болница в България получи от благодетели апаратура и консумативи за над 142 000 лв.

Безвъзмездна подкрепа оказаха както чуждестранни и български организации и фирми, така и невръстни ученици, които отделиха средства, за да помогнат на лечебницата.

Тя е с остаряла материална база, която не е ремонтирана повече от половин век. От няколко години ръководството на стационара полага усилия да организира поетапни ремонти по отделения и непрекъснато да обновява апаратурата. Здравното заведение обслужва около 70 000 пациенти, включително и от съседните четири общини Златарица, Лясковец, Стражица и Елена.

Общинската управа е много активна през последните години и провежда целенасочена политика за обновяване на материалната база и създаване на по-качествени условия за персонала, и пациентите, но не винаги средствата стигат.

През тази година се сложи началото на успешно партньорство с холандската фондация SMHP „Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа“.

Организацията от години подпомага социални и здравни заведения в държави от Източна Европа като Полша, Румъния, Молдова, Украйна и България. От 12 г. холандците подкрепят варненска болница, за която в началото на годината осигурили линейка, но тъй като нямало нужда от нея, тя бе предоставена на горнооряховската лечебница. През април пристигнаха трима членове на УС на фондацията - Джеф Атълманс, Фред Рингс и Франс Бемелманс. Те лично докараха линейката от Маастрихт до железничарския град. Дарителите бяха посрещнати сърдечно от управителя на болницата д-р Иван Иванов и от кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.

„Холанците разказаха, че линейката, която е оборудвана напълно, е била ползвана за социална дейност, като изпълнява желания на болни в терминален стадий - да ги вози до музей, театър, зоопарк и др. , в последните им дни.

До този момент болницата ни разполагаше само с две линейки на по над 20 г., на които постоянно се налагаше ремонт. Холандците дариха и мобилен ехограф“, сподели д-р Иванов. Благотворителната организация продължила да подпомага лечебницата и през следващите месеци. До края на годината, след проучване на нуждите на всички отделения, SMHP „Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа“, изпрати 4 тира с дарения за над 100 000 лв. Болницата се сдоби с матраци, електрически колички за пациенти, монитори, болнични легла, електроножове, електрокардиографи, перфузионни и инфузионни помпи, подемници с батерии, подвижни шкафове, инвалидни колички, мобилни носилки и др. Получени бяха и постелъчен инвентар, апарати за кръвно налягане, проходилки и др.

„Холандците през юни посетиха болницата, за да се уверят, че дарените апаратура и консумативи са влезли в употреба. Освен, че обиколиха отделенията, гостите влязоха и в болничната кухня, разгледаха амортизираното оборудване отпреди 4 десетилетия. Работещите в нея посочиха, че имат нужди от нови печки и професионални скари и машини за обработване на продукти. Холандците опитаха и много харесаха болничната храна- пълнени чушки и гювеч. В края на годината, с поредния ТИР с дарения, изпратиха и комплекти посуда за пациентите“, разказа д-р Иванов.

От 4 години германците Юрген Мюлер и съпругата му Риа помагат с много усърдие и желание на горнооряховската болница. С управителя д-р Иван Иванов ги свързва дългогодишно приятелство. За този период с тяхното съдействие от две неправителствени организации за болницата са осигурени над 42 000 лв. С парите са ремонтирани кърмачески боксове, млечната кухня и санитарните възли в педиатрията, както и стаи за родилки в АГО. Германците осигурили 19 500 лева за ремонт на АГ-отделението, в гинекологичния сектор. Средствата са от немската фондация „Децата се нуждаят от мир“ в гр. Хехинген, като са набрани по няколко линии. Част от тях са предоставени от служители на фирма „Бош“, които заделят процент от заплатите си за благотворителност, друга част - от благотворителни концерти, а още средства са събрани от дарителници, поставени в големи вериги супермаркети. „Фондацията съществува вече 25 г. Тя е създадена по време на войната в Югославия, когато в Германия са посрещнати 100 деца от Сараево и 4 седмици са настанени в детски лагер. Целта на организацията е да подкрепя и защитава децата в риск, но тя развива и широка благотворителна, и хуманитарна дейност“, разказва Юрген Мюлер. С парите са обновени операционната зала и една от стаите за пациентки в гинкологичния сектор. Ремонт на операционната зала не е правен от над 30 г. Семейство Мюлер извършва благотворителна и хуманитарна дейност в болнични и социални заведения във великотърновска област от 15 г. Германците добре познават региона и преди празници винаги изненадват семейства на социално-слаби и сираци. Вече познават и местните традиции, народопсихологията на българите, тукашните празници и кухня.

„Един от най-трогателните жестове на благотворителност бе на учениците от началния курс в СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица. Малките ученици от I до IV клас организирали акция „Пари за благотворителност вместо цветя“ за първия учебен ден в своето училище. Вместо букети за своите класни ръководители в урна те събрали средства за нуждите на Родилното отделение“, изтъкнаха от персонала на болницата. Дарителската акция се организирала по идея на Славка Стефанова, класен ръководител на II „А“ клас, като била подкрепена от всичките й колеги. Няколко дни по-късно учителките им Мария Николова и Полина Русева изненадаха приятно екипа на АГО и връчиха събраните 2110 лева на началника на отделението д-р Михаил Милатович.

Болницата в Горна Оряховица попадна и във фокуса на инициативата „Капачки за бъдеще“. В началото на декември инициаторите Лазар Радков и Мартина Йорданова връчиха нов кувьоз за недоносени бебета на АГО на стойност 6850 лева. Това е 19-я кувьоз в страната, закупен със средства от мащабната доброволческа акция.

Педиатърът д-р Илия Атанасов уточни, че средногодишно между 20 и 30 са недоносените новородени, които се раждат в горнооряховската болница. Кувьозите са необходими и на доносени бебета, които се раждат с ниско тегло. С новия кувьоз апаратурата в АГО продължава да се обновява и да се повишава качеството на майчиното и детско здравеопазване в лечебното заведение.

Производители и вносители на памперси, на бебешки спални чувалчета и на електрически помпи за кърмене също са сред благодетелите. Консумативите за бебета и родилки бяха предоставени на АГ- отделението. Частна фирма от Горна Оряховица пък дари офталмоскоп за нуждите на Отделението по очни болести на стойност 990 лева, а производител на колички за апаратура даде два броя на Отделението по нервни болести.

Коментари

Задължително поле