Дариха дом на семейство щъркели в Лом

Жители на Лом и служители на ЧЕЗ подариха жилище на двойка бездомни щъркели. Пернатото семейство вече стяга „апартамента си” за потомство. Проблемите на крилатата двойка трогнали хората в крайдунавския град още миналата пролет. Тогава млад щъркел кацнал на електрически стълб край общинската болница и се опитал да свие гнездо. Съчките и клоните обаче трудно се задържали на циментовия пилон и домът пропадал. Дългоклюният младоженец си намерил и половинка, но поради липсата на уют булката напуснала недостроеното жилище.

Тази пролет щъркелът долетял отново на стълба и подновил опитите си да изгради дом. Но строежът пак рухнал. Обитателите на квартала решили да помогнат на птиците и се обадили в Регионалната екоинспекция и ЧЕЗ с молба да съдействат за устройване на пернатата фамилия с къща. Екип енергетици пристигнали и монтирали на стълба желязна арматура, върху която поставили обратно недовършеното гнездо. Щъркелът вече е огледал новия си дом и го е харесал, коментираха ломчани.

„Щъркелите са символ на късмет и здраве. Много се радваме, че получиха дом в квартала ни и благодарим на ЧЕЗ, че им помогна! Дано донесат и някое бебе!”, заявиха хората. През последните години ЧЕЗ е монтирал над 800 основи за щъркелови гнезда в Западна България. От началото на миналата година заедно с Българското дружество за защита на птиците компанията реализира програма за опазване на пернатите, която се финансира от ЧЕЗ и ЕС с 2 млн. евро. По нея ще бъдат монтирани още 900 гнезда, заявиха от енергодружеството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони