Дачич: Сесията на Съвета за сигурност на ООН за бомбардировките над Югославия все още е несигурна

Снимка: Уикипедия

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич каза днес, че все още не е известно дали на 25 март ще се проведе заседание на Съвета за сигурност на ООН по искане на Русия по случай четвърт век от Бомбардировките на НАТО над Югославия, съобщава „Политика”.

„Не знаем дали изобщо ще се проведе сесията, тъй като преди нея се гласува процедурно дали трябва да се проведе или не, защото негативният изход ще навреди на Русия“, каза Дачич.

Той подчерта също, че той като представител на Сърбия трябва да отиде на това заседание, което по повод 25-годишнината от бомбардировките на СР Югославия, започнали на 24 март 1999 г.

Русия поиска този ден да се проведе заседание на Съвета за сигурност (СС) на ООН, но провеждането му да бъде изместено за понеделник, тъй като СС не работи събота и неделя.

 „Това е още един показател за отношението на Запада към тази тема, към страданието на сръбския народ и злото, което ни причиниха тогава“, каза още Дачич.

Дачич каза, че не трябва да се интересуваме от отношенията между великите сили, а от жертвите, начина, по който са извършени незаконните бомбардировки.

В понеделник Дачич каза пред Танюг, че Япония, като председател на Съвета за сигурност на ООН този месец, е казала, че ще отговори на искането на Русия.

 „Това не означава, че може да няма допълнителни обструкции, но както стоят нещата сега, това заседание е планирано да се проведе в понеделник, 25 март и е посветено на 25-ата годишнина от бомбардировките над бивша Югославия“, заяви Дачич.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа