„Да, България“ с ултиматум за листите към ДСБ и ПП

Надежда Йорданова, Ивайло Мирчев и Божидар Божанов ще са преговорният екип на ДБ.

След като ключови лица от партията не влязоха в 50-то НС

Преговорите приключват до 27 август

“Битката за депутатски места започна и ще е кървава”

Сред условията, които “Да, България” ще постави на партньорите си от ДСБ и “Продължаваме промяната”, е отварянето на листите към гражданското общество и привличането на нови лица. Ще се залага на “меритократични критерии” при подредбата им, като се предвиждат предварителни избори и допитвания, равнопоставеност на партиите при вземането на решения, възможност партньорите в коалицията да разгръщат програмите си и идейната си идентичност. Друго условие за преговорите е провеждането на “честен диалог с избирателите за възможните формули за структурирането на “проевропейско, антикорупционно и реформаторско мнозинство и управление”. Това e решил Националният съвет на партията.

Преговорите ще бъдат водени от Надежда Йорданова, Ивайло Мирчев и Божидар Божанов, както и заместващи членове - Яна Тодоранова и Александър Симидчиев.

До 27 август те трябва да докладват за резултатите с цел вземане на окончателно решение за формата на участие на “Да, България!” на изборите за 51-во Народно събрание и за формата на работа на избраните от партията народни представители в следващия парламент.

След като водещи лица от партията като Антоанета Цонева, Ивайло Мирчев и Атанас Славов не успяха да се доберат до места в 50-то народно събрание, ДБ явно стяга редиците да пробута свои хора на избираеми места сега, коментираха за “Труд news” депутати и добавиха: “Битката за депутатски места започна и ще е кървава”.

Припомниха, че търкания между отделните партии в коалицията не липсваха и преди предходните избори. Решението на партията сега говори, че такива отново ще се забележат. Един от скандалите им бе в захапванията между Кремена Кунева и Лена Бориславова какво е мястото на човек като Даниел Лорер като водач на варненската листа.

През март миналата година ПП скандално поряза партньорите с листата в Пазарджик, където взе първите две места. Тогава и кърджалийската организация на ДБ бе “попарена” с неизбираеми места в листите, а водачи бяха Атанас Атанасов от ДСБ и човек на ПП. ДБ пък коварно измъкна първото място в софийската листа под носа на Александър Дунчев от ПП, който си тръгна разочарован. Освен в разпределението на местата в парламента, ПП, ДБ и ДСБ демонстрираха и сериозни различия в политическите решения на коалицията.

Партньорите срещнаха трудности и сериозни разногласия по общо решение дали да вземат проучвателен мандат от президента за съставяне на правителство след последните парламентарни избори. На свое заседание ПП препотвърдиха позицията на Националния съвет на партията, че няма да участват в разговори за реализирането на управленски мандат в рамките на 50-то НС. От друга страна ДБ и ДСБ поискаха коалицията да вземе от президента третия мандат.

Сега, с оглед на спадналите проценти почти наполовина на последните избори, се очаква партньорите “да се хванат за гушите” за малкото останали избираемите места, коментират наблюдатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика