Да вкусиш Корея

В азиатската страна режат пържолите с ножици

Задължително пробвайте храна от улицата

Лютото кисело зеле - кимчи, запазва младостта

Най-бързият и в същото време вкусен начин да опознаеш чужда култура е чрез храната й. Това как се подрежда чинията, дали се сервира в общи или индивидуални купи, дали господстват ярките цветове или се залага повече на хранителността, отколкото на визията, как се общува на масата, какви са приетите маниери може да ти разкаже за една страна повече от куп енциклопедии. Затова и повечето запалени пътешественици не пропускат да опитат всичко, до което се доберат от местната кухня и напитки като част от преживяването. Една от причините и аз да се влюбя в Южна Корея е именно типичната кухня и традиции.

Ако се доверим на храната, Корея е шарена, деликатна, общителна, възпитана и не на последно място много, ама много вкусна. Ако не сте вегетарианец, именно в азиатската страна можете да пробвате най-вкусното и крехко телешко. Всъщност, докато влизате в ресторант, приличащ на заведение за бърза закуска на пазара в Бусан, няма как да предположите какво пиршeство за небцето предстои. (Градът е познат още и като Пусан. Спорът за това дали се чете с „п” или „б” е безкраен. Просто защото звукът, който произнасят местните е между двете познати у нас съгласни и постоянно се сменя начина, по който го чувате.)

В традиционните заведения за месо на всяка маса е поставена скара. Тя се пълни с горещи въглища, а подвижен комин служи за разпалване на огъня и за обиране на дима. Клиентите получават предварително мариновано месо, в нашия случай божествено телешко от местна порода, чиито вкус може да съперничи само в цената му. Клиентите сами приготвят храната си до степента на изпичане, която им харесва. Могат да метнат на скарата и от поставените в купички гъби и различни видове зеленчуци. И ако очаквате да получите собствена цяла пържола в чинията - лъжете се. Традицията тук е месото да се нарязва на хапки от този, който е приел важната роля да го приготвя, като след това се поставя в общи чинии. Нарязването не става с нож, в Корея за тази цел използват ножица. И така умело я въртят и ползват дори малки деца, че започваш да се чудиш дали европейците не сме направили някоя и друга грешка по време на еволюционното ни развитие.

Корейците не хапват пържолите с гарнитура, както ние сме свикнали, а завиват месото в различни видове салати и зеленини, след което добавят сосове. Получава се нещо като вариация на здравословен дюнер, а този метод прави и месото значително по-крехко и вкусно. Задължително поискайте да пробвате избраната от вас свинска или телешка мръвка, завита в сусамови листа. Вкусът е колкото интересен, толкова и неповторим.

Това, че корейците се хранят общо и споделят всичко на една маса е достатъчно, за да си направите извода, че са задружни като общество и се уважават един друг. Задължително е, когато питието ти в чашата свърши, някой друг да ти налее, за да покаже уважение. Така ако пият заедно на екс, което се случва под съпровода на весело подвикване, после всеки пълни чашата на другия.

Сред другите традиции, които се спазват в Корея, е да не се оставя нищо в чинията. Наистина се яде много, ама изключително много. Затова и при поръчване на вечеря няколко пъти се обяснява, че искаме детски количества, за да не изхвърляме впоследствие вкусотиите, които ни предлагат. Въпреки това по улиците няма нито един дебел кореец. Според местните причината е, че кухнята им е много здравословна. На закуска, обяд и вечеря менюто им е едно и също. То включва купичка варен бял ориз, печени мръвки и зеленчуци. Не използват фурни и рядко храната се пържи. Всичко се вари или мята на скарата. Използват се и три вида сос за овкусяване.

Безспорно най-популярната корейска храна е кимчи или кисело-люто зеле. Според местните именно на ферментиралата храна дължат красотата и дълголетието си. Въпреки, че небцето ви едва ли ще усети разликата, съществуват над 200 вида рецепти за приготвянето на киселото зеле, според използваните допълнителни продукти и подправки.

Сред най-сниманите храни обаче е пибимпап (бибимбаб). Основата му е варен ориз, а украсата, която прави ястието цветно, са наредени върху него като слънце цветни, разнообразни зеленчуци и яйца. Приготвянето му прилича на изкуство, а колко е непреходен животът и красотата става ясно в мига, в който ястието се разбърка и придобие съвсем не толкова фотогеничен вид. Всъщност името на пибимпапа идва от корейския глагол - бъркам. И въпреки, че днес е сред най-популярните ястия за туристите заради това, че стои добре на снимка, всъщност не е древно, а почти съвременно изобретение.

Естествено, корейската кухня има още вкусни и популярни ястия, които ви предизвикваме да опитате сами. Но не пропускайте и приключението да пробвате многообразието от улична храна. За разлика от други азиатски страни, тук няма никаква опасност за здравето ви и спокойно можете да похапвате от сервираните в колички на улицата разнообразни шишове с морски продукти, сирена, тестени и оризови закуски, картофи, нанизани на спирали, сладолед във формата на роза и каквото още ви хрумне.

 

Най-сладък е сънят в типичните къщи

Възглавниците се пълнят със зърна и шума от елда

Подарете си пътешествие през вековете

Ако искате да се почувствате като типичен кореец, но живял преди няколко века, горещо ви препоръчваме да си подарите поне едно денонощие в Института за традиционна корейска култура Jeonggangwon край олимпийската зимна столица Пьонгчанг. Освен да се насладите на „хотелско” настаняване в типичен дом с хартиени стени в комплекса можете да разгледате етнографски музей и красива градина, да видите ромоляща вода и открит „склад” за кимчи, както и да научите в кулинарно училище какви са типичните методи за приготвяне и консервация на храни.

Сред най-приятните преживявания обаче е да нощуваш в типична стая, с матрак директно върху земята. Външната врата се затваря с местен вариант на резе, който представлява дълга кука, положена под определен ъгъл в закачената на вратата халка, така че да пречи на отварянето на плъзгащата се конструкция. Прозорците, както и стените, са направени от хартия. Но дървените им рамки, позволяват да ги приплъзнете рано сутрин и да се насладите на ромолящия точно през очите ви водопад. Или отсрещния хълм, чиято гледка според традициите задължително трябва да присъства в околния пейзаж.

Традиционните къщи, още в древна Корея разполагали с „подово отопление”. Тунели отвеждали горещия въздух от димящото огнище до всяка стая. В същото време през лятото домовете имали и своеобразен вграден вентилатор. Просто извън стените на стаята се строи издадена външна част, като тераса, но от всички страни на къщата. Тази издадена външна част е „наколна” и когато приседнеш върху нея и в най-горещите дни се усеща полъха на движещия се въздух.

Днес в Института за традиционна корейска култура Jeonggangwon не разчитат само на архитектурата, а са вградили истинско подово отопление в стаите, които освен обзаведената баня и топлината, са изградени изцяло в традиционен стил. Така удобно можете да се потопите в културата на страната, без да се отказвате от съвременните удобства. Неслучайно мястото е избрано и за сцена на популярни корейски сериали и филми.

 

ХербНара - в царството на цветята

Хотели за птички и тематични градини впечатляват туристите

Можете да си направите пикник насред реката

Едно от най-магичните места за посещение в Корея е цветната ферма ХербНара. За това да се чувствате прекрасно помага може би фактът, че мястото е разположено на 700 метра надморска височина, което се определя като най-благоприятното за човека. Сами ще се убедите, че въздухът във фермата е различен. При това през всеки сезон. Защото премяната на десетте тематични градини се променят постоянно според сезона и дори в чест на местните празници. Така че когато посещавате ХербНара по няколко пъти в година, ще имате усещането, че се намирате на различно място.

Ако не броим разбира се чудесните хрумки, които допълват атмосферата. Като дървени птичи хотели със „стаи” за различни пернати обитатели, цветни пейки с написани върху тях сентенции, венци, фигури, статуи и беседки за снимки. И дори дървени маси със столчета насред реката. Ако в някое по-топло време ви се прииска да си направите пикник в компанията на течащите около вас студени води.

Във фермата, освен да се наслаждавате на околната цветна феерия, можете да научите имената на стотици цветя, дървета и подправки, докато гоните прелитащите сред тях пеперуди. Имате шанс и да се сдобиете с всякакви сувенири, цветя, минирастения, натурална козметика, с която Корея е известна по цял свят, сапуни и всякакви предмети, в които има вградени изсушени билки и цветя.

Коментари

Задължително поле