Да кажеш на Путин “не съм съгласен”, е доблест

В Санкт Петербург президентът даде знак, че абсолютно никой не може да притиска България в ъгъла

Ще започна направо - отдавна мечтаехме и чакахме този миг, когато български политик ще прояви достойнство, мъжество и кураж да каже „не“ на силните на деня. И ето че се случи. В Санкт Петербург на международния икономически форум. Направи го Румен Радев. Той бе първият български висш политик, поканен да говори пред близо 12 000 участници във форума. А те са политически и икономически лидери от над 150 държави. А българският президент бе и единственият държавен глава от страна, член на ЕС и на НАТО. Нека не се лъжем, „господарите“ на света са трима: Тръмп, Путин и Си Дзинпин. На форума бяха двама и Радев стоеше до тях на трибуната. Словото му на форума бе блестящо и събра овациите в огромната зала. Не го твърдя аз, а говорителят на руското МВнР Мария Захарова (виж карето). В словото си Радев заяви, че сме дали на Русия религията и писмеността, а тя ни е дала свободата, и ние, българите, никога не го забравяме. Което е факт. А това е спойка, напоена с кръв, издържала исторически превратности.

Кулминацията на форума за нас бе дискусията, когато президентът Владимир Путин обяви, че България е загубила от спирането на проекта „Южен поток“ и това не е било суверенно решение на страната ни, а загубените инвестиции са цената за евроинтеграцията, която България плаща. А ето какво отговори Радев на перфектен английски: „Не съм съгласен с твърдението, че суверенитетът на България е бил ограничен, „Южен поток“ не бе проект само на България, а европейски проект и решението бе общо.“ Да кажеш на президент, че неговата държава не взема суверенни решения си е предизвикателство. Но Путин може да си го позволи. Та той командва държава, чиято територия е почти 1/6 от земното кълбо.

Радев обаче реагира мигновено. Просто сработи дългогодишният му опит на боен пилот, когато в рискова ситуация, за да оцелееш, трябва да запазиш самообладание и да вземеш решение за 2-3 секунди. Наблюдавах внимателно изражението на лицето му при думите на Путин. Прояви хладнокръвие и на мига отговори точно. Дипломатично. Защити достойнството на България, без да прехвърля топката към изпълнителната власт. Можеше ли да си замълчи? Можеше. Но не го стори. Защото на Петербургския форум бе поканена България. Кодът в думите му, който поне аз разчетох, бе: в исторически аспект вие сте направили много за нас, както и ние за вас, но трябва да се уважаваме и да разговаряме като равностойни. Това не е проява на излишна гордост, а израз на развито чувство за справедливост. Познавам Радев, вероятно от почти 20 г. Повярвайте ми, не знам случай някой да се е опитал да го постави на колене и да е успял. И не препоръчвам да се правят такива опити. За Радев е много важно да си професионалист и да работиш честно за държавата. При него всеки ден трябва да се доказваш.

България е суверенна държава. Така ли е? Така е, разбира се, щом е записано в конституцията. На битово равнище обаче масовото съзнание се разминава с тази констатация. Нека не се лъжем, срещам се и разговарям с много хора. Казват ми директно - управляващите, не само днешните, се огъват и нямат достойнство. Но това са разговори за у дома. За вътрешна употреба. Навън би следвало да пазим честта на семейството, наречено България. Което Радев не пропусна. Нека си спомним как през 1891 г. Петко Каравелов е осъден на затвор. При него идват европейски журналисти, след като разбрали, че бившият министър-председател е бил малтретиран и го питат истина ли е? „Господа, в България не бият.“, отговаря Каравелов.

Мисля си, че най-важното послание от думите на Радев е, че никой, ама абсолютно никой не може и не бива да притиска България в ъгъла. Решенията трябва да са наши и да ги взимаме самостоятелно. А онзи ден неговият предшественик Росен Плевнелиев се изцепи, че „ако България не купи Ф-16, ще изпадне в изключително тежка геополитическа ситуация и ще изгубим доверието на американската държава.“ Боже, дали да не се прекръстя при тези пламенни слова. Така може да говори политик, ако е спал на течение. За 5 г. пребиваване на „Дондуков 2“, Плевнелиев не разбра ли, че дори силните на деня уважават гордите нации? Дълго трябва да му обяснявам, особено за изтребителите, но ме изумява ролята на брокер, която грубо се опитва да играе. А е президент, нали няма бивши. Всъщност в разрешаването на предстоящия казус за Ф-16 ще си проличи дали сме суверенна държава? Предстои да видим.

И два въпроса по този казус. Управляващи и политици, дори и Елена Поптодорова, се изказаха, че Ф-16 е най-добрият избор за боен самолет за България. Та питането ми е: чели ли са доклада, внесен в МС и въз основа, на който парламентът реши да се водят преговори. Знаят ли какво е записано в раздел II, т.4, където са класирани офертите по критерия за „оперативна ефективност“, тоест по бойни способности. Нека пак го прочетат и да не се изказват неподготвени. И могат ли да кажат управляващите колко са били в комисията представителите на професионалната гилдия на пилотите -изтребители и как са подписали въпросния документ. Аз отговора го знам, нека го оповестят публично.

 

Блестяща реч на Румен Радев

На трибуната на форума в Санкт Петербург Румен Радев седеше като равностоен участник в дискусиите до двама от „господарите“ на света - Владимир Путин и Си Дзинпин.

Журналисти помолиха говорителят на МвнР на Русия Мария Захарова да коментира речта на Румен Радев на форума в Санкт Петербург. „Много ми хареса речта. Беше потресаващо. Просто блестящо. Очаквах, че Радев ще чете от записки или от екран, както е модерно сега, но се оказа, че българският президент е много добре подготвен. Впечатляващо изказване. Той говореше убедително и емоционално“, каза Захарова.

Коментари

Задължително поле