"Да направим Европа отново велика" е лозунгът на Унгария за Съвета на ЕС, приоритет е влизането на България в Шенген

"Да направим Европа отново велика" (МЕГА) - това е лозунга на Унгария за предстоящото й председателство на Съвета на Европейския съюз.

Правителството на обаче бързо опроверга паралелите с лозунга на бившия президент на САЩ и близък съюзник на унгарския премиер Виктор Орбан, Доналд Тръмп през 2016 г.: "Да направим Америка отново велика". Откакто Тръмп използва лозунга, той се използва за насърчаване на десни, консервативни ценности и като средство за генериране на богатство за консервативни личности в Съединените щати.

По думите на унгарският министър по въпросите на ЕС Янош Бока превръщането на Европа "велика отново" е позиция на унгарското правителство повече от десетилетие.

"Това е препратка към едно активно председателство", каза той, цитиран от Асошиейтед Прес. Той очерта програмата и амбициите на Будапеща за шестте месеца начело ЕС от 1 юли. "Не знам дали Доналд Тръмп някога е искал да направи Европа отново велика."

"Не можем да се намесваме в изборите в друга държава, но наистина бихме искали президентът Доналд Тръмп да се върне на президентския пост и да установи мир тук, в Източна Европа", каза Орбан през февруари. Още тогава той заимства популярния лозунг на Тръмп, за да опише плановете си за унгарското председателство на ЕС. "Да направим Европа отново велика!" - каза той. "МАГА там, МЕГА тук", допълни Орбан.

Унгарското председателство на Съвета на ЕС поставя сред водещите си задачи и постигането на положително решение за отпадане на сухопътните шенгенски граници на България и Румъния до края на годината.

Приключването с този въпрос е приоритет за нас, заяви унгарският постоянен представител в ЕС посланик Балинт Одор пред журналисти в Брюксел. Той добави, че сред водещите задачи на Будапеща е също намаляването на броя на незаконно пристигащите мигранти.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа