Изтеглете безплатното приложение „Европейски път – Велико Търново“

На 22 март 2019 да почерпят

Арестуваха бившия президент на Бразилия Мишел Темер за корупция

САЩ с нови шест ядрени бомбардировача в Европа Дни след като Русия обяви разполагането на сили в Крим

75-годишна швейцарка уби с нож 7-годишен ученик на улицата посред бял ден

Броят на загиналите при потъването на ферибот в Ирак достигна близо 80 души

„Зелените“ пробутват старо проучване Поредната фалшива новина от „еколозите”

Титаничен сблъсък между Ралица и Чилева за оставане в Hell’s Kitchen Оспорвана вечерна резервация, съмнения за саботаж и изненадващи похвали ни очакват в Кухнята на Ада тази вечер

Корнелия проби енергийния щит на Цветанов (обзор) Псалм 91 е разковничето на защитата

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 март 2019

Добър въпрос, уважаеми господин премиер

ЕС даде отсрочка за Брекзит до 22 май

Спор за наследство в основата на двойното убийство в Атина

Депутатът Емил Димитров: Държавата няма да строи данъчни складове

Доналд Тръмп: САЩ трябва напълно да признаят суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Да пиеш чай от 1,2 милиона долара Помага за контролиране на захарен диабет тип 2 и за намаляване нивата на затлъстяване

Опушеният аромат на Улонг е нетипичен за европейските сетива

Напитка, по-скъпа от златото. Това е чаят Улонг, приготвян от хилядолетия по земите на далечен Китай. Трудно е да се отговори кое е най-ценното – изкусният начин на неговото ритуално приготвяне или уникалният вкус на този единствен по рода си чай? А може би древните китайци са знаели за неговите лечебни свойства, които многократно биват доказвани от съвременната западна медицина?

Най-скъп сред разновидностите на чая Улонг е така нареченият чай “Да Хонг Пао”, или в превод “Голяма червена роба”. Тази разновидност е популярна в Южен Китай, а един килограм от чаените листа може да достигне цена от 1,2 милиона долара!

Според легендата чаят излекувал ученик, който по пътя към годишните императорски изпити се разболял от тежка болест. Ученикът не само се възстановил благодарение на чая, но заел първо място на изпита, като така получил най-високото отличие – червената роба и честта да се присъедини към императорския двор. В знак на благодарност, ученикът удостоил лечебния чай с престижното звание “Голяма червена роба”.

Истина или легенда, едно е сигурно – чаят Улонг се отличава с впечатляващи полезни свойства. Според научни изследвания чаят помага за контролиране на захарен диабет тип 2 и за намаляване нивата на затлъстяване (отчасти благодарение на високото съдържание кофеин). Също така, изследване на китайски учени показва корелация между употребата на Улонг чай и нивата на холестерол. Според резултатите от изследването употребата на минимум 300 милилитра Улонг чай се асоциира с по-малък риск от завишен LDL холестерол (или т.нар. “лош холесетрол”), което от своя страна намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

В допълнение, чаят Улонг е богат на полифеноли и антиоксиданти, които според епидемиологични и лабораторни изследвания намаляват риска от развитието на ракови клетки.
Още по-впечатляващ е процесът по приготвянето на чая – ритуал, запазен от хилядолетията. Част от ежедневието на всяко традиционно китайско семейство. От сушенето на листата при определена температура до получаването на точната степен на ферментация, от запарването на чаените листа във фин порцелан до изкусното отпиване – всичко е от значение за получаване на автентичния вкус на Улонг.

Но опушеният аромат на Улонг е нетипичен за европейските сетива. А навярно истинското усещане може да се изпита само там, в далечен Китай, сред патриархалната прослойка на една култура, непроменена от вековете.

P.S. Китайците казват, че българските билки не са чай, а лекарство. А колко ли милиона биха стрували нашите билки? Или пък са безценни…

Въведение в традиционната чайна церемония

Пиенето на чай е свещена церемония в китайската култура. Чрез нея китайците показват уважение към ближния, отбелязват празнични дни и семейни събирания, изразяват своето гостоприемство. И както всеки ритуал, чайната церемония се изпълнява по строго утвърден ред.

По правило се следва типичната за по-консервативните семейства патриархалност – пръв на масата сяда бащата (или съответно този, който е най-високо в йерархията), а след него и останалата част от семейството. С правенето на чая се заема най-умелият. Важно е да се постигне точната запарка на чаените листа – всяка секунда повече или по-малко би променила вкуса на чая. Обикновено, колкото по-високо е качеството на листата, толкова по-малко време трае запарката. Също толкова важно е качеството на водата – изворната е за предпочитане, най-вече защото е по-близко до природата. След като майсторът приготви чая, той налива по-отделно на всеки, а в знак на благодарност седящите потупват леко с два пръста на масата – обичай, запазен още от династията Цин (XVII-XX век).

Отпиването на чая е последната стъпка от ритуала. Най-точният начин да се опише правилното отпиване е „посръбване“ с върха на езика, стимулирайки вкусовите сетива. Щом изпиете чая, трябва да отделите няколко секунди, за да се насладите на аромата, останал по фината порцеланова чашка. Помнете, по време на чайната церемония цари хармония и спокойствие – това е същността на китайската култура.

И може би тук е мястото да кажем, че за китайците най-важно е спазването на местните обичаи. Дори от чужденците се очаква старателно съблюдаване на китайските традиции. Но макар и трудно, ако покажете усърдие, ще си спечелите уважението на домакините, а може би и покана за още една единствена по рода си чайна церемония.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.