Да посрещнеш изгрева сред море от лотоси

В езерото Тале Ной зимуват сибирски щъркели и лястовици, но можете да видите и десетки редки птици

Розовите цветя се подаряват като жертвоприношение в храма, но не и на дами

Атракция за туристите е да посадят ориз

Тайланд е сред десетте най-посещавани туристически дестинации в света. И причините за това са стотици. От девствените плажове с тюркоазени води, които ви карат да се чувствате като владетел на самотен остров с палми и изгреви, до богатата култура и старите столици с древни храмове. Обслужването в страната безспорно е сред най-добрите в света. Гостите се чувстват като пратеници на боговете, а не като обикновени хора. Затова и към повечето известни туристически места в Тайланд освен вас са се запътили още стотици хиляди хора. При това по всяко време на годината, тъй като като въпреки дъждовния сезон, различните региони в страната са подходящи за посещение в различни месеци от годината. Така че по всяко време можете да откриете нещо за себе си. Все още в Талйанд има и скрити диаманти, тайни кътчета, които предлагат преживявания извън традиционните туристически маршрути. Ако си падате по приключенията и неутъпканите пътеки, този текст е за вас.

Да посрещнеш деня сред море от разцъфнали лотоси, докато небето е обагрено в не по-малко живописно розово от цветовете на водните растения. Невероятната гледка, която спира дъха и води до падане на батериите на фотоапарати и телефони заради стотиците снимки, които се изкушавате да направите. Тя е и причината езерото Тале Ной да бъде обявено за най-красивото в страната и едно от най-интересните в света. Тъй като всяко нещо си има цена, за да си подарите тази красота трябва да станете много рано. Тъй като лотосите цъфтят няколко часа преди изгрев, а първите слънчеви лъчи затварят красивите им цветове. Затова и тръгваме от хотела почти посред нощ. За щастие той самият е построен насред езерото. Всеки от туристите е настанен в собствена наколна вила, в която не липсват достиженията на цивилизацията, но въпреки това имате усещане, че сте сам сред водната шир, тъй като къщичките са така построени, че да не пречат на гледката. На най-хубавото място се намира ресторантът, от който се открива панорама към безкрайната водна шир и причудливите рибарски мрежи, които се използват в този район. Първоначално приличат повече на произведения на изкуството, отколкото на уреди, които допринасят да сте сит и доволен. Огромните мрежи са така направени, че спокойно с тях може да се справи само един човек. Точно до ресторанта се намира и пристана, от който можете да се отправите на пътешествие към лотосовото море.

Идилията е пълна, защото зазоряването превръща небето в сцена и цветовете се менят един след друг от тъмно синьо и лилаво, през розово и златисто. На съвършенството на мига пречат единствено комарите, които също като туристите, които искат да се насладят на лотосите, се будят тъкмо по това време. Проблемът обаче се решава с малко репелент. Настаняваме се в малки тесни лодки и отплаваме покрай мрежите и рибарите дошли да приберат улова. По това време слънцето се опитва да пробие. И докато се наслаждаваме на гледката се озоваваме в зелен канал с водни биволи, блажено въргалящи се в калта. Почти им завиждаме за безметежното ежедневие. В периода от февруари до април езерото е временен дом и на стотици видове птици. Сред тях има както щъркели и лястовици, избягали от суровата сибирска зима на топло, така и екзотични за нас видове и пеперуди.

Изведнъж пред нас се открива розово море от лотоси. Въпреки настойчивите ни викове да намали скоростта, лодката ни продължава да се носи по гладката повърхност така, че снимките са абсолютно невъзможни. Оказва се, че морето през нас е само прелюдия. Защото след 10 минути спираме сред джунгла от розови цветя.

Край нас освен туристи се движат и местни лодки. Хората в тях са дошли не само да се насладят на невероятната красота, но и да берат лотоси от тези естествени градини. И преди да изпаднете в ужас, че се унищожава природата, трябва да уточним, че зоната е изключително добре опазвана. Лодките се движат по точно определени ограничени маршрути, а цветя се берат точно толкова, колкото да не се наруши равновесието. И ако си представяте, че после възторжени младежи подаряват лотосови букети на любимите си, трябва да ви разочароваме. Всъщност цветята на лотоса се смятат за съвършени и символ на чистотата, затова са подходящи единствено за Буда, а не за обикновените простосмъртни. Те се поднасят като жертвоприношение и не е прието да се подаряват на хора, дори за вас любимата да е богиня. За хората остава удоволствието да си направят салата от корените и стъблата на цветето. За да са винаги свежи за жертвоприношението лотусите и другите цветя, пазарите в страната работят денонощно. От тях освен букети можете да купите и изплетени майсторски цветове в различни форми, които отново са предназначени за жертвоприношения.

Докато се наслаждаваме на лотосовата градина цветовете един по един започват да се затварят, защото слънцето е изгряло. Затова се връщаме обратно към хотела. В провинция Паталунг езерото не е единствената атракция. Ако искате да се запознаете отблизо с живота на хората в този селскостопанския район ви съветваме да пробвате възможностите си в саденето на ориз. Въпреки че газенето в кално поле не звучи съвсем като туристическа атракция, забавлението ви е гарантирано. Местните в Паталунг ще ви покажат как по традиционни методи се бели ориза, докато жените го тъпчат с крака, така че да се освободи от обвивката си. Всъщност първоначално движенията са забавни, защото действат като своеобразен пилинг на стъпалата, но задържите ли се малко по-дълго, разбирате колко трудна работа е всъщност това. След това ви показват как смилат ориза в каменни мелници, за да получат брашно, а накрая ви дават шанс да пробвате и част от продуктите, приготвяни от него – оризови сладки и невероятно вкусни кокосови палачинки.

Следва голямата атракция – разходка до оризовото поле. По-смелите се събуват боси и нагазват, за да садят ориз заедно с местните. Забавлението е гарантирано, а и така се подпомагат и местните общности. Въпреки, че си личи, че са бедни, хората са усмихнати и приветливи. И тук, и навсякъде в Тайланд. Именно тези усмивки, които са съвсем искрени, а не по задължение, превръщат страната в една от най-търсените дестинации в света. Придвижването до оризовите ниви и обратно също е атракция, защото се случва в тясна полуоткрита ретро камионетка, която работи противно на очакванията ви. И въпреки тайните ви убеждения, че сте значително по-млад от нея. Каквато и да е възрастта ви. При внезапен дъжд возилото се превръща в забавление и място за сплотяване на местни и туристи, притиснати един върху друг в безполезен опит да се скрият от изливащата се като из ведро вода. Добрата новина е, че дъждът свършва така внезапно, както и започва, за минути.

 

На спа в джунглата

В горещите басейни ще се почувствате като в рая

Можете да се поглезите както за ден, така и за седмица

Според туристическите справочници най-добрият спа център край известния туристически курорт Краби е Wareek Hot Springs. Според нас пък е и един от най-добрите в света. Посещението в него е истински ритуал, който може да продължи половин или цял ден, а ако се настаните в някое от луксозните бунгала сред дъждовната джунгла и много по-дълго. Ние обаче искаме да видим колкото се може повече, затова оставаме за няколко часа. Които се оказват достатъчни да ни превърнат от уморени пътешественици отново в екзалтирани и щастливи европейци. Спа центърът с горещи естествени извори е насред джунглата, като басейните, макар и изкуствени, са направени, така че да приличат на коралови басейни. Край вас растат екзотични растителни видове, а от време на време можете да видите и малки безстрашни животинки. Преди да стигнете до басейните и обличат подобаващо.

Да, не сте по бански, а в специални дрехи, които са много свободни и удобни. С тях никой от туристите не се притеснява, независимо от външния си вид и моментната си физическа форма. На първо четене е странно, но после със съжаление разбирате, че тези тайландски спа костюми за съжаление не се продават и не можете да си купите такъв. След това минавате през инструктаж, кратка физзарядка с йога инструктор, душ и следва нежен пилинг масаж на цялото тяло. След това избирате кой басейн да е вашият. Те са отделни, така че нищо да не смущава покоя на туристите и заедно с тях в басейна са единствено хората от тяхната компания. Под вещите инструкции на две усмихнати дами се топваме първо в най-студения, после в топлия и накрая в горещия басейн. За да се чувстваме по-комфортно ни носят кокосова вода, естествено поднесено в самия кокос с цветна украса. Когато съвсем се размекнем следва кратък масаж на гърба, направо в басейна. Следва кратка разходка, за да се преоблечем с нови сухи одежди, така че да се чувстваме комфортно в къщичките на открито, в които следва час- час и половина пълен релакс. Спа изживяването приключва едва с вкусния обяд, поднесен в ресторанта на комплекса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм