Откриха горнооряховка, издирвана от властите в Германия

Световната банка: БВП на България ще се свие с 3,7% през 2020 г.

Франция удължава мерките срещу COVID-19 и след 15 април

Великобритания ще удължи ограничителните мерки

Над 200 заразени с коронавирус в Косово

Министър Банов: Извънредното положение няма да рефлектира върху бюджетите на културните институти за догодина

Заловиха за минути крадец на чанта с пари и документи Кражбата станала в аптека във Велико Търново

Повдигнаха обвинение на мъж, пребил момиче и британец Извършителят е осъждан

БАБХ спря 20 тона зеленчуци с пестициди

Столична община пусна приложение за подаване на сигнали

Засякоха 63-годишен да шофира с 2,19 промила алкохол

Проф. Йонко Мермерски патентова бърз тест за коронавирус

Министър Ангелкова: 300 000 българи са планирали пътувания в чужбина до 1 юни

До момента в Петрич и Сандански са направени 250 бързи теста за коронавирус

Свищовска студентка спечели стипендия на фондация „Св. Св. Константин и Елена” по програма „Туризъм”

Да учиш в Германия 385 000 са чуждестранните студенти в страната

Германия е една от страните, чиито университети привличат особено голям брой чуждестранни студенти. Единствено висшите учебни заведения на САЩ, Великобритания, Австралия и Франция са по-предпочитани от германските. Това става ясно от доклада „Наука, отворена към света“.

Тази година в германските ВУЗ-ове са записани 385 000 чуждестранни студенти. А това представлява покачване от 37% в сравнение с 2007 година. Като се има предвид, че в Германия следват общо 2,8 милиона души, излиза, че всеки осми е чужденец (12%). Улрих Хойлбайн от Германския център за университетски и научни изследвания обаче изтъква, че 40% от чуждестранните студенти прекъсват преждевременно следването си. Едно от възможните обяснения за това е фактът, че в Германия следването залага на самоинициатива и самоорганизация.

Всъщност 100 000 от чуждестранните студенти в Германия са турци. „А те не са истински чужденци. Защото и преди следването си са живеели в страната. Те просто нямат германско гражданство“, обяснява Улрих Хойблайн. Според актуалната статистика, най-многобройни сред чуждестранните студенти са китайците (13%) и индийците (6%). Руснаците, поляците и българите пък най-често учат право, икономика или социални науки.

Германските университети привличат чужденците не само заради качественото образование. силен аргумент представлява и изгодното следване: за разлика от много други западни страни, Германия не изисква такси за обучение в държавните ВУЗ-ове. В някои университети това обаче може да се промени.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. няма лошо да учат децата, стига да не прихваната немската зараза и да свикнат с миазмите. тогава просто да си останат в обора…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.