Двама са задържани след атаката в Стокхолм

Шведската полиция е арестувала двама души във връзка с вчерашното нападение с камион в центъра на Стокхолм. Разследването продължава. Жертвите на терористичната атака вече са четири. Все още никой не е поел отговорност за нападението, в резултат на коeто има четирима загинали и 15 ранени.

Единият от заподозрените е арестуван в градчето Мерста, на около 40 км от Стокхолм. Според местни медии той е на 39 години и е от Узбекистан, но живее в Швеция, предаде БНТ. Бил е облечен с дрехи, подобни на тези от снимката на предполагаемия извършител, разпространена от властите. Представител на прокуратурата заяви, че мъжът е заподозрян в "убийство от терористичен характер", но повече подробности не бяха съобщени.

По-късно в друго предградие на Стокхолм беше задържан и още един мъж. По информация на местни медии двамата са били в контакт.

"Арестувахме мъж, от когото сме особено заинтересовани. Както беше казано по-рано, разпространихме снимка и описание и на друг мъж, и задържаният отговаря на посоченото. Това означава, че разследването продължава", информира Ян Евенсон, помощник полицейски началник.

Швеция, полиция, тероризъм

Камионът, с който беше извършено нападението, вече е изтеглен от улицата. Огледите на мястото продължават. Хората оставят цветя и свещи. Ценностите, които движат Швеция, като демокрация и свобода, няма да бъдат "подкопани от омраза" - това каза в реч, часове след атаката, премиерът на страната Стефан Льовен.

"Терористите искат да сме изплашени, искат да променим поведението си, искат да не живеем нормалния си живот. Но ние ще направим точно това! Терористите не могат да победят Швеция! Никога!", заяви Стефан Льовен.

След нападението Швеция засили граничния си контрол. Мярката е въведена за 10 дни, но по информация на вътрешния министър, може да бъде удължена с още 20.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа